Skip to main content

Εurogroup Μαρτίου: Στόχος το «ναι» σε ένα από τα πέντε αιτήματα της Αθήνας

Στο Eurogroup του Μαρτίου μεταφέρεται το ενδιαφέρον καθώς έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης ενώ θα είναι έτοιμη και η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Έως τότε, θα συνεχιστούν εξ΄αποστάσεως οι συζητήσεις γύρω από ζητήματα όπως πορεία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, δημοσιονομικά, νέο πλαίσιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, ενέργεια, ασφαλιστικό.  

Η Αθήνα προσδοκά μια θετική αξιολόγηση ώστε στη συνεδρίαση του Εurogroup να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα σε κάποιο από τα αιτήματα που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με στόχο τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου (αλλαγή της χρήσης των κερδών των ελληνικών ομολόγων για επενδύσεις, μεταφορά υπερπλεονασμάτων από έτος σε έτος, εξαίρεση δαπανών για το μεταναστευτικό). Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε ένα ή δύο από τα αιτήματα  και όχι στο σύνολο τους.

Ο όποιος δημοσιονομικός χώρος εξασφαλιστεί θα διατεθεί κατά 70% σε μειώσεις φόρων (προτεραιότητα στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης) και 30% για αύξηση δαπανών (ενίσχυση των αμυντικής ικανότητας της χώρας). Ανάλογα με αυτόν σε μετέπειτα στάδιο αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι το θέμα για πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ και κατ΄επέκταση η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.  Η πρόθεση για μείωση ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης μέσα στο 2020, εφόσον υπάρξει χώρος, είναι κάτι που επεσήμανε σήμερα και ο Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα». 

Ο ορίζοντας στο «μέτωπο» των πλεονασμάτων θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως πριν από τον Οκτώβριο, όταν το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2021. 

Ερωτηθείς παράγοντας του υπουργείου για το θέμα της λήξης του καθεστώτος προστασίας της α’ κατοικίας στις 30 Απριλίου, ανέφερε πως έως το τέλος Φεβρουαρίου η κυβέρνηση δεν καλείται να νομοθετήσει για τη νέα πλατφόρμα ιδιωτικού χρέους, αλλά να δοθεί μια κατεύθυνση και -με τη σημαντική συνεισφορά από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες- να «βγαίνουν στη σέντρα» οι κακοπληρωτές. Ενώ, για το εάν υπάρχει φόβος να εμφανιστεί και στην Ελλάδα το φαινόμενο της Ισπανίας με τους μαζικούς πλειστηριασμούς α’ κατοικίας και τις εξώσεις νοικοκυριών, επεσήμανε ότι «υπάρχει βούληση, βαθμοί ελευθερίας και πρωτοβουλίες για να ελαχιστοποιηθούν αυτοί οι δυνητικοί κίνδυνοι».

Σημειώνεται ότι, στο τριήμερο αυτό των επαφών τέθηκε και το θέμα της υγείας, το οποίο, όμως, αφορά στον Ιούνιο και στην 6η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τον Μάιο.

naftemporiki.gr