Skip to main content

Συμμετοχή στις ειρηνευτικές συνομιλίες διεκδικούν οι Κούρδοι της Συρίας

Ηγετικό στέλεχος των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας τόνισε την Παρασκευή ότι χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδικών πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία, οι ειρηνευτικές συνομιλίες Άσαντ – αντιπολίτευσης στη Γενεύη θα αποτύχουν.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο συμπρόεδρος του συριακού κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) Σαλέχ Μουσλίμ, ο οποίος επιτέθηκε στην οργάνωση Τζαΐς Αλ Ισλάμ (Στρατός του Ισλάμ), η οποία αποτελεί τμήμα των Σύρων ανταρτών, σημειώνοντας ότι έχει την ίδια νοοτροπία με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Οι YPG ελέγχονται κυρίως από το PYD, το οποίο θεωρείται συριακό παρακλάδι του παράνομου σε Τουρκία, Ε.Ε. και ΗΠΑ Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK).

Μολονότι συγκεκριμένες ομάδες ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης συνεργάζονται με τις YPG, η ηγεσία του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού κατηγορεί την κουρδική ηγεσία για συνεργασία με το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ και δεν δέχεται να εκπροσωπηθούν οι Κούρδοι ως τμήμα των αντικαθεστωτικών της Συρίας. Ίδια άποψη έχει και η Τουρκία, που θεωρεί το PKK και τις αδελφές οργανώσεις του ως εξίσου τρομοκρατικές με το Ισλαμικό Κράτος.

Η Ρωσία, αντιθέτως, στηρίζει τη συμμετοχή των Κούρδων της Συρίας στις διαπραγματεύσεις και μάλιστα σημειώνει ότι, εάν η συριακή αντιπολίτευση δεν προσέλθει στη Γενεύη, οι Κούρδοι και οι δυνάμεις των ανταρτών που συνεργάζονται μαζί τους μπορούν να πάρουν τη θέση της στο τραπέζι των συνομιλιών.

ΗΠΑ και Ρωσία στηρίζουν τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, καθώς έχουν δώσει πολλές μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο αποτελεί κοινό εχθρό ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας. Ωστόσο, η μεν Ρωσία στηρίζει και το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ενώ οι ΗΠΑ στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση και ζητούν την αποχώρηση του Σύρου προέδρου από την εξουσία.

naftemporiki.gr