Skip to main content

Βενεζουέλα: Ρωσικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε κίνδυνο

Η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες, που έσπευσαν να καταδικάσουν την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως πρόεδρο στη Βενεζουέλα. Κατηγόρησε δε την Ούασιγκτον για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας, η οποία αποτελεί βασικό σύμμαχό της στη Λατινική Αμερική. Και έχει βέβαια κάθε λόγο να στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο, αφού διακυβεύονται ρωσικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και το Καράκας πηγαίνουν πίσω στο 1857, όταν η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της χώρας. Η Βενεζουέλα με τη σειρά της αναγνώρισε τη Ρωσία ως διάδοχο της Σοβετικής Ένωσης το 1991 και πέντε χρόνια αργότερα οι δύο χώρες υπέγραψαν συνθήκη φιλίας και συνεργασίας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν ισχυροποιήσει τους οικονομικούς δεσμούς της, κυρίως στον τομέα της ενέργειας. Η ρωσική Rosneft και η Petroleos de Venezueal αναπτύσσουν από κοινού πέντε κοιτάσματα πετρελαίου με παραγωγή 9 εκατ. τόνων εητσίως- που αντιστοιχεί στο 7% της συνολικής παραγωγής της χώρας. 

Τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2018 το εμπόριο ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βενεζουέλα ανήλθε στα 79,4 εκατ. δολάρια- σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Οι άμεσες επενδύσεις της Ρωσίας στην άλλοτε μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, υπερβαίνουν τα 4,1 δισ. δολάρια. 

Η συνεργασία σε τεχνικό και στρατιωτικό επίπεδο έχει επίσης ενισχυθεί, ήδη από την εποχή του Τσάβες. Το 2013 ένα κέντρο συντήρησης και επιδιόρθωσης ρωσικών ελικπτέρων άνοιξε στη Βενεζουέλα, ενώ τον περασμένο Απρίλιο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την κατασκευή εργοστασίου Kalashnikov, το οποίο αναμενόταν να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο έτος. Όλα αυτά τώρα είναι αμφίβολο εάν θα έχουν συνέχεια. 

Πηγή: Wall Street Journal