Skip to main content

Πλήγματα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε νωρίς σήμερα το πρωί πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις δύο ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα που κατέπεσαν στη Μεσόγειο, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκτοξεύτηκαν δύο ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς την ακτή, προς την πόλη Ασντότ. Σε αντίποινα, μαχητικά αεροσκάφη μας έπληξαν στρατιωτικούς στόχους» της Χαμάς, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός μέσω της πλατφόρμας WhatsApp.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως οι ρουκέτες έπεσαν στη Μεσόγειο, κοντά στην Ασντότ, περίπου τριάντα χιλιόμετρα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, παλαιστινιακού θύλακα δύο εκατομμυρίων κατοίκων στον οποίο κυβερνούν οι ισλαμιστές της Χαμάς και στον οποίο επιβάλλεται ασφυκτικός αποκλεισμός μετά το 2007.

Εκτοξεύσεις ρουκετών και χρήση μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς, που ακολουθούνται κατά σύστημα από ισραηλινά πλήγματα εναντίον της Χαμάς ή του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, της δεύτερης σε δύναμη ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης στον θύλακα, καταγράφονται σποραδικά.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι σήμερα έπληξε «εγκαταστάσεις όπου διορύσσονται στοές» που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Χαμάς να παρακάμψει τον ισραηλινό εξοπλισμό.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, τα ξημερώματα, έπληξαν καλλιέργειες κοντά στη Ράφα και στη Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε από την πλευρά της στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

Τα πλήγματα «προκάλεσαν υλικές ζημιές, αλλά όχι τραυματίες», πρόσθεσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έβαλε στο στόχαστρο θέσεις της Χαμάς στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, έπειτα από πυρά από την περιοχή αυτή εναντίον στρατιωτικών οχημάτων στην άλλη πλευρά του αυστηρά φυλασσόμενου Τείχους που χωρίζει τον θύλακα από την επικράτεια του Ισραήλ.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου, οι στρατιωτικοί βραχίονες παλαιστινιακών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, έκαναν για πρώτη φορά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στη Γάζα, μεταξύ άλλων εκτοξεύοντας ρουκέτες προς τη θάλασσα, στην επέτειο της έναρξης του πολέμου με το Ισραήλ το 2008. Έκτοτε το Ισραήλ και η Χαμάς ενεπλάκησαν άλλες δύο φορές σε πόλεμο (2012, 2014).

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, TASS