Skip to main content

Τα «κίτρινα γιλέκα» στις ευρωεκλογές

Με 10 υποψήφιους – έξι γυναίκες και τέσσερις άνδρες – για την ώρα και στόχο να διευρύνουν τη λίστα με συνολικά 79 υποψηφίους κατεβαίνουν στους ευρωεκλογές τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία, το κίνημα που πυροδότησε τις πιο βίαιες διαδηλώσεις στο Παρίσι από το 1968.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ινγκρίντ Λεβαβασέρ, η ηλικίας 31 ετών νοσοκόμα από τη Νορμανδία, η οποία μεγαλώνει δύο παιδιά μόνη της και καταγγέλλει την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν για αλαζονεία.

Το κίνημα, το οποίο έμελλε να γίνει ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του Γάλλου προέδρου από την αρχή της θητείας του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, είναι ένα κράμα διαφορετικών ανθρώπων, ορισμένοι από τους οποίους αποκηρύσσουν τόσο την πολιτική ηγεσία στη Γαλλία όσο και την Ε.Ε.

Σε γενικές γραμμές, αντιμετωπίζουν τον Μακρόν ως σύμβολο της παραδοσιακής γαλλικής ελίτ, που στέκεται έτη φωτός μακριά από τα καθημερινά προβλήματα της φτωχής γαλλικής επαρχίας.

Σε μία προσπάθεια να καταλαγιάσει τον θυμό, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε τον Δεκέμβριο στροφή 180 μοιρών, αποσύροντας αρχικά την αύξηση στη φορολογία καυσίμων – που στάθηκε και η αφορμή των διαδηλώσεων – και στη συνέχεια δεσμευόμενος για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ και για άλλες φοροελαφρύνσεις.

Τα «κίτρινα γιλέκα» κατεβαίνουν με την Πρωτοβουλία των Πολιτών και μεταξύ των υποψηφίων, οι ηλικίες των οποίων κυμαίνονται από 29 έως 53, περιλαμβάνονται επίσης ένας δικηγόρος, μία ακόμη νοσοκόμα, μία μητέρα, ένας λογιστής. Έξι υποψήφιοι είναι γυναίκες και τέσσερις άνδρες.

naftemporiki.gr