Skip to main content

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 161.000 εκτοπισθέντες από τις μάχες στη Μοσούλη

Τουλάχιστον 161.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μοσούλη, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, έπειτα από την έναρξη της επιχείρησης των ιρακινών δυνάμεων για την ανακατάληψη της πόλης πριν από 100 μέρες, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

«Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 161.000 άνθρωποι εκτοπίσθηκαν στο εσωτερικό της χώρας λόγω των συγκρούσεων στην πόλη της Μουσούλης», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο αξιωματούχος των ΗΕ τόνισε πως την Κυριακή διανεμήθηκε ανθρωπιστική βοήθεια (τρόφιμα, πόσιμο νερό και είδη υγιεινής) σε 4.500 ανθρώπους σε συνοικία της ανατολικής Μοσούλης.

Χθες αξιωματούχοι της ιρακινής κυβέρνησης ανακοίνωσαν πως 100 μέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης, οι ιρακινές δυνάμεις έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το ανατολικό τμήμα της πόλης, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ι.Κ. από τον τελευταίο θύλακα τους στα ανατολικά του ποταμού Τίγρη.

Οι τζιχαντιστές αναμένεται να προβάλουν σθεναρή αντίσταση καθώς έχουν εγκλωβιστεί σε μια ολοένα και μικρότερη περιοχή της ιρακινής πόλης.

Περίπου 100.000 Ιρακινοί στρατιώτες, μέλη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας και σιίτες παραστρατιωτικοί συμμετέχουν στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου, με χερσαία και εναέρια υποστήριξη από τον διεθνή συνασπισμό δυνάμεων που ηγούνται οι ΗΠΑ.

Η Μοσούλη είχε πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων πριν τον πόλεμο και περίπου 750.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι ζουν στον δυτικό τομέα της πόλης.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν την «έντονη ανησυχία» τους για την τύχη των αμάχων στον δυτικό τομέα της πόλης εν όψει των επικείμενων συγκρούσεων. «Οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής και αγαθών έχουν εκτοξευτεί στα ύψη…πολλές οικογένειες που δεν διαθέτουν εισόδημα τρώνε μόλις μια φορά την ημέρα. Άλλοι εξαναγκάζονται να καίνε τα έπιπλα τους για να ζεσταθούν», ανέφερε η Λιζ Γκραντ, συντονίστρια Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ για το Ιράκ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Sputnik, Reuters