Skip to main content

ΣΕΒ: Ο χωρικός σχεδιασμός καταλύτης για τις επενδύσεις

Παρά τα σημαντικά βήματα στη χωροταξική μεταρρύθμιση, το νέο ΠΔ χρήσεων γης, οι δασικοί χάρτες, κ.α., ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός έχει περιθώριο να επιταχύνει ακόμα περισσότερο τις παραγωγικές επενδύσεις και κατ΄ επέκταση να συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη του εθνικού στόχου για την αύξηση  του μεριδίου της βιομηχανίας στο 12% του ΑΕΠ. 

Αυτό τονίστηκε στη σημερινή κοινή συνάντηση του Φόρουμ Βιομηχανικών Συνδέσμων και της Επιτροπής χωροταξίας του ΣΕΒ, που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του ΣΕΒ. Στη συνάντηση συμμετείχε η Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ειρήνη Κλαμπατσέα.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στη συνάντηση ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος  ανέφερε ότι «έχει συντελεσθεί σημαντική πρόοδος για την επίλυση των προβλημάτων του χωρικού σχεδιασμού. Πρέπει, όμως, να επιλυθούν και τα υπόλοιπα προσκόμματα που αφορούν στις συγκρούσεις των χρήσεων γης, σε πολεοδομικά προβλήματα, και στην επέκταση του βιομηχανικού χώρου και των οργανωμένων υποδοχέων στο σύνολο της Επικράτειας, ώστε να ενισχυθεί η βιομηχανία στη χώρα και να διευκολυνθούν οι επενδύσεις.»

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τη συνάντηση απασχόλησαν ιδιαίτερα  τα Ειδικά χωροταξικά της Βιομηχανίας, των Ορυκτών Πρώτων Υλών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θέματα προς βελτίωση που έχουν εντοπιστεί στα περιφερειακά σχέδια που έχουν εκδοθεί και  οι περιοχές προτεραιότητας για την κατάρτιση των τοπικών χωρικών σχεδίων, τα οποία και θα προσδιορίσουν τις πολυπόθητες χρήσεις γης στο υπόλοιπο της χώρας. Ειδικότερα, αναλύθηκαν τα θέματα που παρατηρούνται σε αυτά τα επίπεδα του σχεδιασμού, τα οποία όπως επισημάνθηκε είναι η βασική αιτία για τις καθυστερήσεις στη χωροθέτηση των βιομηχανικών επιχειρήσεων και στις μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες που ανατρέπουν τον επενδυτικό σχεδιασμό.

Τη στρατηγική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις θεσμικές αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στο σύστημα χωρικού σχεδιασμού, στις χρήσεις γης, και σε λοιπές παρεμβάσεις που έχουν διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο για το σχεδιασμό ανέπτυξε από την πλευρά της, η  Γενική Γραμματέας κ. Ειρήνη Κλαμπατσέα,. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πρόσφατες πρωτοβουλίες για ένα νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί κανόνων δόμησης.

naftemporiki.gr