Skip to main content

Επικοινωνία του υπ. Άμυνας των ΗΠΑ με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ

Τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία υπογράμμισε ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, στη συνομιλία που είχε χθες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη σημασία των κοινών μας αξιών και ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναζητούν συμμάχους προς υπεράσπιση αυτών των αξιών, ξεκινούν την αναζήτηση τους πάντα από την Ευρώπη», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις.

Πρόσθεσε ακόμη πως «και οι δύο δεσμεύτηκαν να πραγματοποιήσουν διαβούλευση τους ερχόμενους μήνες και αναμένουν να συναντηθούν κατ’ ιδίαν στη διάρκεια της συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο».

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε επίσης ότι ο Μάτις συνομίλησε με τους ομολόγους του της Βρετανίας και του Καναδά.

Σε πρόσφατη του συνέντευξή του στην εφημερίδα Times του Λονδίνου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως αναγνωρίζει τη σημασία του ΝΑΤΟ, αλλά τον είχε χαρακτηρίσει «παρωχημένο» οργανισμό, διότι, όπως υποστήριξε, δεν αμύνεται εναντίον των τρομοκρατικών επιθέσεων. Είχε υποστηρίξει επίσης πως πολλά κράτη–μέλη του ΝΑΤΟ δεν αποδίδουν το δίκαιο μερίδιο τους για την προστασία των ΗΠΑ.