Skip to main content

Market Beat: Η επιστροφή των επιφυλάξεων διεθνώς δοκιμάζει τις στηρίξεις, όχι τις αντιστάσεις

Όταν η ψηλάφηση του μέλλοντος δεν αφήνει την αίσθηση πως θα είναι λίγο πολύ φυσική συνέχεια του κοντινού παρελθόντος και του παρόντος, η επιφυλακτικότητα οδηγεί σε απόσυρση κεφαλαίων.

Οι μετοχές της Ασίας κινήθηκαν πτωτικά αλλά τα κινέζικα χρηματιστήρια ανάστρεψαν τις αρχικές τους απώλειες σήμερα Δευτέρα 18/1 καθώς τα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία της Κίνας είχε ανακάμψει το περασμένο τρίμηνο αφού ανέβηκε η βιομηχανική παραγωγή, βοηθώντας εν μέρει στην αντιστάθμιση των πρόσφατων απογοητευτικών ειδήσεων σχετικά με τις καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ.

Η ανάκαμψη στην Κίνα αποτελεί μια έντονη αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου η εξάπλωση του κοροναϊού έχει μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες, κάτι που τονίστηκε από τις δυσοίωνες λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ που αναφέρθηκαν την Παρασκευή. Επίσης, είναι εμφανείς οι αμφιβολίες για το πόσο μεγάλο μέρος του πακέτου τόνωσης του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα καταφέρει να το περάσει μέσω του Κογκρέσου, δεδομένης της αντιπολίτευσης των Ρεπουμπλικανών και του κινδύνου περισσότερης βίας κατά την ορκωμοσία του την Τετάρτη.

Οι επενδυτές την Παρασκευή πίεσαν τις μετοχές των ΗΠΑ, αφότου ο εκλεγμένος Πρόεδρος Joe Biden παρουσίασε ένα σχέδιο ανακούφισης από τον Covid-19, ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Βέβαια ήρθε και η έκθεση περί των λιανικών πωλήσεων τον Δεκέμβριο, που ήταν πιο αδύναμες από το αναμενόμενο, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη επίδραση της πανδημίας στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Θεωρούμε συνεπώς πως η πρώτη αντίδραση, αναφορικά με το πρόγραμμα Μπάιντεν, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κινήσεων που έγιναν με την επενδυτική λογική του “αγόραζε στη φήμη και πούλα στο γεγονός”.

Στην τρίτη εβδομάδα του μήνα χρηματιστηριακά, με οδηγό τις τράπεζες και με σχεδόν γενικευμένες πιέσεις, οι απώλειες ήταν τόσο μεγάλες ώστε η απόδοση έτους από θετική έγινε υπολογίσιμα πτωτική. Η αγορά δεν είχε σημαντικά αρνητικά γεγονότα από το εσωτερικό, ούτε απροσδόκητα γεγονότα από το διεθνές πεδίο, ωστόσο οι θεσμικοί εδώ δεν παρακολούθησαν με ακρίβεια την τάση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Κινήθηκαν με βάση την πρόσφατη στατιστική προϊστορία.

Ξεκινάει μια εβδομάδα γεμάτη γεγονότα, που θα δώσουν σε παγκόσμια κλίμακα κατεύθυνση στη διάθεση των επενδυτών. Και τι δεν περιλαμβάνει. Από της ΗΠΑ έχουμε την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, ως τα εταιρικά αποτελέσματα από εταιρίες γίγαντες στους κλάδους τους. Όπως οι Goldman Sachs και Morgan Stanley Τρίτη και Τετάρτη από τον τραπεζικό τομέα, του Netflix της Alcoa, της Procter & Gamble, στο διήμερο. Επίσης υπάρχει η Martin Luther King day αργία σήμερα, που θα αφήσει χωρίς φάρο τις συναλλαγές στην Ασία και την Ευρώπη. Η ΕΚΤ στην πρώτη συνάντηση φέτος για την νομισματική πολιτική ακολουθεί την Πέμπτη και για την Αθήνα αναμένεται η αξιολόγηση της Fitch, την Παρασκευή. Γενικότερου ενδιαφέροντος είναι οι ανακοινώσεις των δεικτών υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ, για την αντίληψη των δυνατοτήτων της παγκόσμιας ανάπτυξης και των τοπικών οικονομιών.

Η ανακοίνωση εδώ της μερικής απελευθέρωσης στο λιανικό εμπόριο μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Ωστόσο διαπιστώνεται πρόσφατα με πολλούς τρόπους, μια ισχυροποίηση της καθοδικής τάσης, που είχε διαφανεί από την πρώτη βδομάδα του 2021. Από το ότι η ανώτερη τιμή των βασικών δεικτών στη βδομάδα σημειώθηκε στην πρώτη σύνοδο και η χαμηλότερη στην τελευταία, ως το φαινόμενο να υπάρχει μόνο ένα ανοδικό blue chip σε χωρίς εξάρσεις πανικού πτωτική εβδομάδα. Επίσης πολλές από τις μετοχές εκτός τραπεζικού μπλοκ, που συντήρησαν την ανοδική ορμή με τον ΔΤΡ σε πτωτική αλυσίδα, πέρασαν στην ομάδα με εβδομαδιαία πτώση πάνω από -5%. Δεν αποκλείεται λοιπόν να  υπάρξει συνέχεια στην κάθοδο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Η δύναμη της πανδημίας μειώνει τη διάθεση για ρίσκο

Η άνοδος των αγορών στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αντικαταστάθηκε από συντονισμένες ρευστοποιήσεις θέσεων στα χρηματιστήρια των αναπτυγμένων οικονομιών, ενώ καλύτερη εικόνα εμφάνισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια. Είχαμε  υπογραμμίσει ότι η αρχική άνοδος στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ στηρίχθηκε στην προσδοκία για περαιτέρω κίνητρα, που θα αποφασιστούν από την διοίκηση  του επερχόμενου Προέδρου Μπάιντεν, για να ξεπεραστεί η οικονομική ζημία από την πανδημία του κορανοϊού στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μπάιντεν  περιέγραψε μια πρόταση που περιλαμβάνει 415 δισεκατομμύρια δολάρια με στόχο την απάντηση στην πανδημία του COVID-19, περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για άμεση ανακούφιση στα νοικοκυριά και περίπου 440 δισεκατομμύρια δολάρια για μικρές επιχειρήσεις και κοινότητες που επλήγησαν από την πανδημία.

Πούλησαν στο γεγονός;

Οι επενδυτές την Παρασκευή πίεσαν τις μετοχές των ΗΠΑ, αφότου ο εκλεγμένος Πρόεδρος Joe Biden παρουσίασε ένα σχέδιο ανακούφισης από τον Covid-19, ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Βέβαια ήρθε και η έκθεση περί των λιανικών πωλήσεων τον Δεκέμβριο, που ήταν πιο αδύναμες από το αναμενόμενο, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη επίδραση της πανδημίας στην οικονομία.

Θεωρούμε συνεπώς πως η πρώτη αντίδραση, αναφορικά με το πρόγραμμα Μπάιντεν, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κινήσεων που έγιναν με την επενδυτική λογική του “αγόραζε στη φήμη και πούλα στο γεγονός”. Οι αγοραίοι άλλωστε ανέμεναν ένα σχέδιο μεγάλου μεγέθους, ενώ παράλληλα περιμένουν πως θα υπάρξει μείωση των ποσών που αναγγέλθηκαν, καθώς θα περάσουν από το Κογκρέσο. Αντίθετα τα στατιστικά της πανδημίας, που συνεχίζει να αναπτύσσεται με αδιευκρίνιστη ακόμα την επίδραση των ταχύτερα μεταδιδόμενων νέων στελεχών του COVID-19, μπορεί να τρομάξουν υπολογίσιμα τους θεσμικούς. Επειδή  οδηγούν στην λήψη μέτρων περιορισμού των οικονομικών δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Των οποίων την αρνητική επίδραση αποτυπώνουν και τα στοιχεία για την απασχόληση, που επιδεινώθηκαν πέρα από τις προσδοκίες της αγοράς. 

Από την Barclays σημείωσαν πως τα δεδομένα της εβδομάδας υποστηρίζουν την άποψή της  ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς τα ποσοστά μόλυνσης από ιούς αυξήθηκαν και οι επιχειρήσεις αλλά και οι καταναλωτές έγιναν πιο επιφυλακτικοί. Τόνισαν στην εβδομαδιαία έκθεση για την παγκόσμια ανάπτυξη:  Τα δεδομένα παρείχαν ισχυρές ενδείξεις ότι οι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία επηρεάζουν σημαντικά τη δραστηριότητα, με απότομη πτώση στο ΑΕΠ του Ενωμένου Βασιλείου το Νοέμβριο και στις ΗΠΑ οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, ο τομέας των αγαθών συνέχισε να κινείται κόντρα στο ρεύμα, συμβάλλοντας στη διψήφια αύξηση των εξαγωγών στην Κίνα και την Ινδονησία τον περασμένο μήνα. Με τα ποσοστά μόλυνσης COVID-19 να αυξάνονται, οι μεγάλες χώρες επέκτειναν τα μέτρα περιορισμού, απειλώντας με μεγαλύτερη λόγω της  παράτασής της οικονομική πτώση. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Μπάιντεν άρχισε να χαρτογραφεί την ατζέντα πολιτικής για τις ΗΠΑ, η οποία θα ξεκινήσει με ένα πακέτο ανακούφισης 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων COVID, ακολουθούμενο από ένα ευρύτερο σχέδιο ανάκαμψης. Παρόλο που οι εμβολιασμοί μέχρι στιγμής φαίνονται ευρέως σε καλό δρόμο για να ανταποκριθούν στα υποτιθέμενα χρονοδιαγράμματά μας, ο περαιτέρω πολλαπλασιασμός της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του ιού μπορεί να κάνει την πορεία προς την ανοσία της αγέλης πιο δύσκολη.

Το κόστος της πανδημίας

Όλοι είπαν ότι το νέο πακέτο, το οποίο πρέπει ακόμη να ψηφιστεί από το Κογκρέσο, θα οδηγήσει σε 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το συνολικό δημοσιονομικό κίνητρο που παραδόθηκε στην οικονομία των ΗΠΑ από την έναρξη της κρίσης, ισοδύναμο με περίπου το ένα τέταρτο της ετήσιας οικονομικής παραγωγής των ΗΠΑ. «Αυτό αρκεί για μια ώθηση στην οικονομία ώστε να αντισταθμίσει όλη την παρακμή της από την ύφεση λόγω COVID-19 έως το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας θα διαρκέσει περισσότερο».  Εκτιμά ο οικονομολόγος της Moody, Ryan Sweet.

Ωστόσο, οι εκστρατείες εμβολιασμού έχουν προχωρήσει πιο αργά από το αναμενόμενο και η προοπτική αυστηρότερων lockdown στη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και η επανεμφάνιση των περιπτώσεων COVID-19 στην Κίνα, επηρέασε το κλίμα της αγοράς. «Αισθάνομαι ότι μετά από όλη την αισιοδοξία σχετικά με τα εμβόλια, ζούμε τώρα την πραγματικότητα της πολύ αργής διάθεσής τους, η οποία επηρεάζει σημαντικά την επιχειρηματική δραστηριότητα. Μέχρις ότου υπάρξουν περισσότερες εγγυήσεις από το ιατρικό μέτωπο, οι αγορές δεν θα συνεχίσουν να ευδοκιμούν παρά το ότι η οικονομική βοήθεια βρίσκεται στο δρόμο». Δήλωσε ο Juan Perez, της Tempus Inc.

Με τα παραπάνω θελήσαμε να αναδείξουμε τους δυο κεντρικούς άξονες που ωθούν σε αντίθετες κατευθύνσεις το φρόνημα των επενδυτών. Πιθανό είναι, αν επιδεινωθούν τα στατιστικά από το υγειονομικό μέτωπο, η διόρθωση της εβδομάδας να επιταχυνθεί, καθώς έγινε σαφές ότι η ισχύς της πανδημίας μειώνει τη διάθεση για ρίσκο.

Η Liz Ann Sonders, επικεφαλής επί της στρατηγικής των επενδύσεων στην Charles Schwab δήλωσε:

«Τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα οικονομικά δεδομένα, και ειδικά σε τμήματα της οικονομίας, όπως οι λιανικές πωλήσεις, είναι ένας μεγάλος κινητήριος μοχλός για τις ρευστοποιήσεις. Είδαμε το φρόνημα των επενδυτών την περασμένη εβδομάδα σε κερδοσκοπικά ακραία αισιόδοξες περιοχές. Μερικές φορές δεν χρειάζεται καταλύτη πριν αρχίσει να πέφτει από το δικό του βάρος». 

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, το 72,2% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε πτωτικό βηματισμό. Ο S&P500 με εβδομαδιαία μεταβολή -1,48%, κέρδισε στο 2021 +0,24%. Ο Dow, στη βδομάδα είχε πτώση -0,91%, με επίδοση +0,68% στο 2021. Ο S&P400 σημείωσε μεταβολή +0,32%, ενώ εμφάνισε επίδοση στο 2021 +5,09%. Ο Russell 2000 με εβδομαδιαία  κέρδη +1,51% στο 2021 εμφάνισε άνοδο +7,51%. Ο δε Nasdaq, είχε πτώση -1,54%, ενώ στο 2021 έχει κέρδη +0,86%. 

Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε κατά -2,00% στη βδομάδα ενώ στο έτος αποδίδει +4,26%. Ο DAX έχασε -1,86% και στο έτος αποδίδει +0,50%, ο CAC είχε μεταβολή -1,67% αλλά στο 2021 +1,09%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -2,11% ενώ στο έτος έχει επίδοση +1,94%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή -1,81% με ετήσια επίδοση +0,67%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 έπεσε -0,81% με ετήσια μεταβολή +2,21%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βούλιαξε -3,78% διαμορφώνοντας επίδοση έτους +1,12%, όταν ο IPC του Μεξικού εμφάνισε μεταβολή -1,79% ενώ στο 2021 αποδίδει +4,14%. Ο χρυσός με μεταβολή –0,42%, βρέθηκε στα 1827,70 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -3,89%. Πτώση -0,38%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 52,04 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται +7,48%.

Ο Nikkei, σημείωσε εβδομαδιαία μεταβολή +1,35%, έχει απόδοση στο 2021 +3,92%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε πτώση -2,10%, ενώ η απόδοση στο 2021 είναι +7,39%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα κατά +0,52% και στο έτος +2,44%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ανέβηκε κατά +2,50% ενώ στο έτος αποδίδει +4,93%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -0,10% κατέληξε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αλλά στο 2021 αποδίδει +2,69%.

Μια ψύχραιμη ματιά

Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της Fed, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας ανέβηκαν στα 22,7 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2020, με αύξηση 7,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (50%!) από την εβδομάδα της 11ης Μαρτίου, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την πανδημία.

 Η Fed αγόρασε 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα και χρεόγραφα με εγγύηση ενυπόθηκων δανείων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έως το τέλος του 2020. Ταυτόχρονα, οι εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ αγόρασαν 0,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από αυτά τα χρεόγραφα. Αν ενοποιήσουμε τους ισολογισμούς της Fed και των τραπεζών έχουμε αποτέλεσμα ότι συλλογικά, αγόρασαν 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη της πανδημίας.

Έτσι, τα επιτόκια τα στεγαστικών δανείων και οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ χαμηλών στις ΗΠΑ. Περίπου το ήμισυ των εσόδων από τις εκδόσεις επιχειρηματικών ομολόγων έχουν χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του χρέους με επιτόκια σε ρεκόρ χαμηλών. Ορισμένα από τα έσοδα έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή τραπεζικών δανείων και εμπορικών χρεών. 

«Όλα αυτά τα δωρεάν χρήματα, πιθανά αρχίζουν, να αναστατώνουν τους Bond Vigilantes». Σημείωνε στα μέσα της εβδομάδας ο Dr Ed Yardeni. «Πρέπει να ανησυχούν ότι η απεριόριστη χρήση – επίκληση της Σύγχρονης Νομισματικής Θεωρίας (Modern Monetary Theory)  θα προκαλέσει τη συνέχιση της προμήθειας ομολόγων που εκδίδονται από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε σημείο υπερβολής. Όλα αυτά τα δωρεάν χρήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικονομική άνθηση μόλις το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, υποθέτοντας ότι η πανδημία θα έχει τελειώσει μέχρι τότε, χάρη στους εκτεταμένους εμβολιασμούς. Τι γίνεται αν αποδειχθεί παράγοντας αύξησης του πληθωρισμού; Αυτό δεν είναι στο σενάριό μας, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε τις πιθανές πληθωριστικές συνέπειες από την κατάχρηση της νομισματικής και δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκε από χαμηλό ρεκόρ 0,52% στις 4 Αυγούστου 2020 σε 1,13% την περασμένη Τρίτη, με άνοδο κατά 20 μονάδες βάσης από το τέλος του περασμένου έτους. Αυξάνεται παρά την ανεπίσημη πολιτική της Fed να γονατίζει την απόδοση των ομολόγων, όπως αποδεικνύεται, μέσα από τις σημαντικές αγορές κρατικών ομολόγων από τα τέλη Μαρτίου. Προηγουμένως, υπήρξαν προτάσεις προς την Fed να υιοθετήσει επίσημα τη στόχευση της καμπύλης απόδοσης (YCT) για να διατηρήσει ένα άνω όριο στην απόδοση των ομολόγων. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι ένα «γεγονός» ικανό να προκαλέσει έκρηξη σε στυλ 1999 στο χρηματιστήριο. Γι ‘αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στους Κεντρικούς Τραπεζίτες».

ΧΑ

Εβδομάδα σημαντικών απωλειών από γενικευμένες πιέσεις

Στην τρίτη εβδομάδα του μήνα χρηματιστηριακά, με οδηγό τις τράπεζες και με σχεδόν γενικευμένες πιέσεις, οι απώλειες ήταν τόσο μεγάλες ώστε η απόδοση έτους από θετική έγινε υπολογίσιμα πτωτική. Η αγορά δεν είχε σημαντικά αρνητικά γεγονότα από το εσωτερικό, ούτε απροσδόκητα γεγονότα από το διεθνές πεδίο, ωστόσο οι θεσμικοί εδώ δεν παρακολούθησαν με ακρίβεια την τάση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Κινήθηκαν με βάση την πρόσφατη στατιστική προϊστορία. Στην τελευταία σύνοδό της, είχαμε και την εκπνοή των σειρών Ιανουαρίου στα ΣΜΕ και τα options του 25άρη στα παράγωγα.

Στην πρώτη συνεδρίαση, οι θεσμικοί δεν έκρυψαν τις προθέσεις τους, καθώς η αγορά κινήθηκε μόνιμα σε αρνητικό πεδίο.  Οι εγχώριοι αναλυτές θεώρησαν δικαιολογημένες τις πιέσεις λόγω της ενθυλάκωσης κερδών, κατόπιν της πρόσφατης ανόδου στο τέλος του 2020. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-4,00%), ενώ υπέρ της καθόδου, εκτός των τραπεζών, λειτούργησαν με πτώση από -2,50% και άνω οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -5,20%, ΕΧΑΕ -4,50%, ΤΕΝΕΡΓ -3,52%, ΒΙΟ -3,40%, ΕΛΠΕ -3,40%, ΕΕΕΕ -2,90% και ΑΡΑΙΓ -2,55%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 65,628 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 0,366 εκατ. και ο ΓΔ με μεταβολή -2,08% οδηγήθηκε στις 800,56 από 819,27 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1907,58 από 1950,62 με πτώση -2,21%. Η συνέχεια στην κάθοδο την Τρίτη, έφερε τον ΓΔ στο κατώτερο μέρας στις 794 μονάδες περίπου. Επίπεδο τιμών που προτιμήθηκε στη συνέχεια. Αλλά με μεταβολή -0,48%, οδηγήθηκε στις 796,73 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1907,58 με πτώση -0,41%. Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,65%), ενώ αμυντικά συνέβαλαν με τα κέρδη τους, οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,57%, ΑΛΦΑ +1,43%, ΟΠΑΠ +1,18%, ΑΔΜΗΕ +0,97% και ΕΧΑΕ +0,79%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,998 εκατ. ευρώ χωρίς διακίνηση πακέτων.

Την Τετάρτη, είχαμε την μοναδική ανοδική σύνοδο της βδομάδας. Επηρέασαν θετικά, μετά από πέντε πτωτικές συνεδρίες οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,63%), και συνέβαλλαν με τα κέρδη τους, οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +6,43%, ΤΕΝΕΡΓ +5,85%, ΑΛΦΑ +3,26%, ΤΙΤC +1,92%, ΜΥΤΙΛ +1,88% και ΕΥΔΑΠ +1,34%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,776 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,853 εκατ. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,69% οδηγήθηκε στις 802,19 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1911,91 με άνοδο +0,64%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 53,526 δις ευρώ. Την Πέμπτη, η διαπραγμάτευση είχε δυο όψεις με την πρώτη να δίνει τιμές στον ΓΔ επί ώρες πάνω από τις 807 μονάδες (με κέρδη της τάξης του +1%) αλλά στο δεύτερο μέρος, η αγορά πέρασε σε αρνητικό πεδίο και το κλείσιμο έγινε στο κατώτερο μέρας.  Επηρέασαν πάλι αρνητικά, μετά από μια ανοδική σύνοδο, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,98%), ενώ “βοήθησαν” με πτώση μεγαλύτερη του -1,80% οι ΤΕΝΕΡΓ -3,31%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ-2,78%, ΒΙΟ -2,28%,  ΜΠΕΛΑ -2,17%, και ΜΟΗ -1,85%. Η εικόνα των μεταβολών των blue chip χειροτέρεψε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (5 από 18 την Τετάρτη) έναντι των καθοδικών (18 από 7) και δυο στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -1,02% οδηγήθηκε στις 794,03 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1893,36 με απώλειες -0,97%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,909 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 20,985 εκατ. Την Παρασκευή, πάλι με διαπραγμάτευση δύο όψεων, συνεχίστηκε η πτώση. Αλλά μετά τον ορισμό του κατώτερου μέρας, εβδομάδας και έτους στις 784,37 μονάδες, υπήρξε αντίδραση. Έτσι, ο ΓΔ με μεταβολή -0,49% οδηγήθηκε στις 790,14 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1884,34 με απώλειες -0,48%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,154 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 6,496 εκατ. Εγχώριοι αναλυτές θεώρησαν πως η αλλαγή της τάσης ενδοσυνεδριακά προκλήθηκε από την απόφαση να ανοίξει το λιανικό εμπόριο από σήμερα. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 53,198 από 54,617 δις ευρώ στις 8/1/21. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος περιορίστηκε στα 59,4 ευρώ και των πακέτων στα 5,94 εκατ. 

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο πτώση -3,56%, με επίδοση για τον Ιανουάριο -2,33%, ο 25άρης έχασε -3,40%, και στον μήνα -2,60%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,69%, υποχωρεί στον τρέχοντα μήνα -1,27%. Στο 2020 ο ΓΔ έχασε -11,75%, ο 25άρης -15,81% όταν ο FTSEM υποχώρησε -7,35%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip με βάση τις εβδομαδιαίες μεταβολές είναι αρνητική και με βάση την επίδοση έτους και μήνα αποδείχθηκε καθοριστική, για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Με κέρδη εντοπίζεται μόνο η TITC +1,92% και στο μήνα (+8,30%). Ακολουθούν με απώλειες από -0,9% ως -2,00% οι ΜΥΤΙΛ -0,90% και (+2,35%), ΟΠΑΠ -1,45% και (-0,46%), ΣΑΡ -1,53% και (-3,74%), ΛΑΜΔΑ -1,85% και (-2,85%), και ΟΛΠ -1,96% και (-2,56%). Με απώλειες κατώτερες των δεικτών, αλλά πάνω από -2%, υπάρχουν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,17% και (-8,41%), ΟΤΕ -2,33% και (-1,29%), ΑΛΦΑ -2,49% και (-9,56%). Πέντε blue chip έχασαν περίπου όσο οι δείκτες και ήταν αλφαβητικά οι ΕΕΕ -3,38% και (-1,67%), ΕΥΔΑΠ -3,45% και (-2,33%), ΕΥΡΩΒ -3,27% και (+0,24%), ΜΠΕΛΑ -3,73% και (-5,49%), και ΦΡΛΚ -3,60% και (-2,88%). Με πτώση άνω του -4% και ως -9,7% βρίσκονται οι ΠΕΙΡ -9,64% και (-13,12%), ΕΤΕ -7,37% και (-14,37%), ΤΕΝΕΡΓ -6,36% και (+4,85%), ΕΛΠΕ -6,28% και (+2,22%), ΔΕΗ -5,84% και (-3,50%), ΒΙΟ -5,71% και (-7,35%), ΑΡΑΙΓ -5,70% και (-6,80%), ΕΧΑΕ -5,50% και (-2,95%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ -5,34% και (-5,58%), ΜΟΗ -4,37% και (+7,63%), και ΑΔΜΗΕ -4,34% και (-4,16%).

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Αναμένεται πτώση των όγκων με κυριαρχία των νέων σειρών (Φεβρουαρίου)

Στην τελευταία  συνεδρίαση της βδομάδας εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα και του προσέδωσαν απώλειες πάνω από -1% στο πρώτο μέρος, αλλά τις μείωναν στο μεγαλύτερο διάστημα του δεύτερου. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 9,42 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 9,02 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο, οι 1891,94 μονάδες, εμφανίστηκε στις 16:27. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 11:11 και ήταν οι 1869,78. Το κλείσιμο στις 1884,34 από 1893,36 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,48% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε  στα 13,747 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Ιανουαρίου διακινήθηκαν 589 συμβόλαια με τελευταίες πράξεις στις 1871,00 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις που αφέθηκαν ως τη λήξη της συνόδου διαμορφώθηκαν σε 1003. Επίσης εμφανίστηκε ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με 1500 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια πιο κάτω από τις 1890,00 μονάδες και ψηλότερα από τις 1968,00 με τελευταίες πράξεις στις 1882,75 από 1891,00 και ανήλθαν σε 4267 από 3848 οι ανοικτές θέσεις. Εμφανίστηκε όμως ενδιαφέρον και για την σειρά Μαρτίου με 37 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια αποτέλεσμα να ανέλθουν σε 79 από 42 τα ανοικτά συμβόλαια.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν μόνο το αναγκαίο. Στα calls του 25άρη λήξης Ιανουαρίου διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1850 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1875 και τις 1900 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιανουαρίου εμφανίστηκε όγκος 24 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 1875 και 1900 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 2 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης τις 1800 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης και το ενδιαφέρον περιορίστηκε στη σειρά Μαρτίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo απλώθηκε στα 7.000 συμβόλαια για ΓΕΚΤΕΡΝΑ, στα 5.034 για ΜΠΕΛΑ, στα 4.000 για ΟΠΑΠ και στα 200 για ΕΕΕ. 

Μια ανάσα για τον τραπεζικό κλάδο την περασμένη Τετάρτη, εν μέσω σειράς πτωτικών κλεισιμάτων, δεν αποδείχθηκε αρκετή για να εξαφανίσει την καθοδική δυναμική που απόκτησε τις δυο τελευταίες πτωτικές για αυτόν εβδομάδες. Ενώ η γενίκευση των πιέσεων στις τελευταίες συνεδρίες της εβδομάδας που πέρασε, επέδρασε αρνητικά στις προσδοκίες των εγχώριων αναλυτών για τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς.

Η Leon Depolas Sec. αναφέρει: “Ολική πτωτική επαναφορά καταγράφει ο ΓΔΧΑ. Επιφυλακτική η εικόνα στις Διεθνείς Αγορές, εν μέσω προσέγγισης 2 εκατ. θανάτων Παγκοσμίως από την πανδημία, αλλά και της έγκρισης του νέου πακέτου στήριξης της Κυβέρνησης Μπάιντεν. Δύσκολη παραμένει η εξίσωση για την βραχυπρόθεσμη πορεία του ΓΔΧΑ, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο του πιθανού εκτιμώμενου εύρους διακύμανσης μεταξύ των 750 και 850 μονάδων. Θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του Λιανεμπορίου, ωστόσο, αυτές δεν θα αφορούν το σύνολο των Επιχειρήσεων”.

Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec. σημείωσε:

Πτωτική η εβδομάδα για το Χ.Α. μετά από δυο ανοδικές. Αρνητικός πρωταγωνιστής, ο Τραπεζικός κλάδος, ο οποίος υποχώρησε για δεύτερη εβδομάδα. Η βραχυπρόθεσμη τάση του Τραπεζικού δείκτη είναι πλέον πτωτική, ενώ ο ΓΔ βρίσκεται χαμηλότερα από τον ΚΜΟ 20 ημερών (795 μονάδες). Σημεία στήριξης οι 770 και 750 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 800 και 810 μονάδες.

Παραμένουμε θετικοί για μετοχές αξίας που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι ΑΔΜΗΕ Συμ., ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, αλλά και για κυκλικές Εταιρείες όπως οι Jumbo και Fourlis. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι Τραπεζικές μετοχές προσφέρονται μόνο για trading, ωστόσο μετά τις Α.Μ.Κ. θα αποτελούν καλή επένδυση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εάν δεν υπάρξει πάλι κάποιος απροσδόκητος παράγοντας. Τα νέα που ενδέχεται να επηρεάσουν την τάση της επόμενης εβδομάδας είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, η ανακοίνωση του δείκτη υπεύθυνων προμηθειών της Markit και η αξιολόγηση της Fitch την Παρασκευή.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Διστακτική να συνεχίσει το ράλι των δύο προηγούμενων μηνών φαίνεται η Ελληνική Αγορά, ακολουθώντας μια επιφυλακτική πορεία στο ξεκίνημα του 2021. Η εσωτερική ειδησεογραφία δεν προσφέρει, ακόμα, εναύσματα ζωηρότερων διακυμάνσεων, ενώ και στο εξωτερικό καταγράφεται μια κόπωση, μετά την καταγραφή των πρόσφατων ιστορικών υψηλών. Αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα της Χώρας κινούνται καλύτερα από άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, το κλείσιμο πολλών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας επιτείνει την ανησυχία, για τις μακροοικονομικές επιπτώσεις της ύφεσης σε ανεργία και αύξηση των επισφαλειών.

Την ίδια στιγμή η αναθεώρηση του ρυθμού των εμβολιασμών περιόρισε κάπως την αισιοδοξία και έκανε πιο επιλεκτική την παρουσία των αγοραστών στην Εγχώρια Αγορά.  Κάπως έτσι περιγράφεται το πρώτο χρηματιστηριακό δεκαπενθήμερο της νέας χρονιάς, το οποίο χαρακτηρίστηκε από εσωστρέφεια.

Η έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, ενδεχομένως να δώσει περισσότερες αφορμές και στο εσωτερικό, αφού έστω και παθητικά το Χ.Α. θα ακολουθήσει την τάση που θα διαμορφωθεί. Γεγονός είναι πάντως ότι η Ελληνική Αγορά έφθασε ως εδώ με Εγχώριες Δυνάμεις. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Χ.Α. η περυσινή χρονιά βρήκε τους Ξένους Επενδυτές πωλητές κατά 625 εκατ. ευρώ. Αντίθετα παρατηρήθηκε αισθητή αύξηση της συμμετοχής της Λιανικής Επενδυτικής, η οποία τον Δεκέμβριο ήταν κυρίαρχη στις συναλλαγές, αντιπροσωπεύοντας το 28% του συνόλου. Η τάση αυτή δεν ξεκίνησε στο τέλος του 2020, ενδυναμώθηκε ωστόσο αισθητά στους δύο τελευταίους μήνες της χρονιάς, όπου το Χρηματιστήριο έδωσε πολύ αξιόλογες αποδόσεις.

Μάλιστα, μεγάλο μέρος των εισροών που παρατηρήθηκαν από τους Ιδιώτες Επενδυτές, κατευθύνθηκε προς τα Μετοχικά Αμοιβαία εσωτερικού, τα οποία κατέγραψαν το Δεκέμβριο εισροές 22 εκατ. ευρώ, μια επίδοση που δεν έχει καταγραφεί ποτέ στον τελευταίο μήνα του έτους.

Η εξέλιξη αυτή έχει δύο αναγνώσεις: α) Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει δυνητικά σημαντικό περιθώριο από το εξωτερικό και β) οι Ξένοι παραμένουν ακόμα απόλυτα επιφυλακτικοί και επιλεκτικοί απέναντι στην Ελληνική Αγορά, αναμένοντας περισσότερες κινήσεις που θα ενδυναμώσουν την εμπιστοσύνη τους στο Χ.Α.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης φλέρταρε την Παρασκευή με την στήριξη του ΚΜΟ των 30 ημερών, μετά από δύο μήνες καθαρής ανόδου. Τα συναλλακτικά δεδομένα έχουν υποχωρήσει, υποδηλώνοντας την επιφυλακτικότητα των αγοραστών στα τρέχοντα επίπεδα, ωστόσο, επί του παρόντος, η κίνηση του Γενικού Δείκτη βρίσκεται εντός των φυσιολογικών επιπέδων διόρθωσης, από τα υψηλά των 827 μονάδων. Οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερες ζώνες, ενώ στα ωριαία διαγράμματα έχουν υποχωρήσει σε βραχυπρόθεσμα υποτιμημένα επίπεδα. Με την υποχώρηση της Παρασκευής στις 784 μονάδες, έκλεισε και η διαγραμματική “εκκρεμότητα” του ανοδικού “χάσματος” της 23ης Δεκεμβρίου (789 – 793). Πριν από οτιδήποτε άλλο, ο Γενικός Δείκτης “χρωστάει” μια κίνηση προς τις 800 μονάδες, όπου εκεί θα εξεταστούν οι συναλλακτικές προϋποθέσεις παραμονής, ή υποχώρησης προς νεότερα χαμηλά. Προς το παρόν οι 785 μονάδες συνιστούν μια πρώτη στήριξη, ωστόσο η μεγάλη εικόνα δείχνει ως πιο συμπαγές το πεδίο των 750 μονάδων.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας κινήθηκαν πτωτικά αλλά τα κινέζικα χρηματιστήρια ανάστρεψαν τις αρχικές τους απώλειες σήμερα Δευτέρα 18/1 καθώς τα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία της Κίνας είχε ανακάμψει το περασμένο τρίμηνο αφού ανέβηκε η βιομηχανική παραγωγή, βοηθώντας εν μέρει στην αντιστάθμιση των πρόσφατων απογοητευτικών ειδήσεων σχετικά με τις καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ.

Τα κινεζικά blue chip σημείωσαν άνοδο +0,8% αφού αναφέρθηκε ότι η οικονομία αυξήθηκε 6,5% το τέταρτο τρίμηνο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για 6,1%. Η βιομηχανική παραγωγή για το Δεκέμβριο ήταν επίσης πιο πάνω από τις εκτιμήσεις, αν και οι λιανικές πωλήσεις έχασαν το στόχο που έθεταν οι αγοραίοι. Αλλά στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή +1,09%.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μείωσε τις απώλειες και ήταν -0,3%, έχοντας σημειώσει μια σειρά από ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλά στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,27%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,8% και έφυγε από το υψηλό των 30 ετών. Αλλά στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,97%.

Τα μελλοντικά συμβόλαια E-Mini για το S&P 500 έπεσαν -0,2%, αν και η Wall Street θα είναι κλειστή σήμερα Δευτέρα για την Μέρα του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 μειώθηκαν -0,2% και τα συμβόλαια του FTSE 100 του Λονδίνου -0,1%.