Skip to main content

Παραδόσεις παραγγελιών με αυτόνομα οχήματα από Amazon και Starship Technologies

Amazon Scout είναι το όνομα μιας νέας, δοκιμαστικής υπηρεσίας παράδοσης δεμάτων από την Amazon, όπου τις παραγγελίες των πελατών παραδίδουν αυτόνομα, πλήρως ηλεκτρικά οχήματα.

Τα οχήματα αυτά κατασκευάστηκαν από την Amazon, έχουν το μέγεθος ενός μικρού φορητού ψυγείου και κινούνται κατά μήκος πεζοδρομίων, σε ταχύτητα που αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο που περπατά. Ήδη έχουν αρχίσει τις παραδόσεις δεμάτων σε πελάτες σε γειτονιά της κομητείας Σνόχομις (Ουάσινγκτον).

Όπως γράφει σε ανάρτησή του στο blog.aboutamazon.com ο Σον Σκοτ, αντιπρόεδρος του Amazon Scout, οι πελάτες κάνουν τις παραγγελίες τους κανονικά και τα δέματά τους παραδίδονται είτε «συμβατικά», είτε μέσω Amazon Scout. Σε πρώτη φάση χρησιμοποιούνται έξι οχήματα, που παραδίδουν δέματα από Δευτέρα έως Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κινούνται αυτόνομα, ωστόσο προς το παρόν συνοδεύονται από εργαζομένους της εταιρείας.

«Αναπτύξαμε το Amazon Scout στο εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξής μας στο Σιάτλ, διασφαλίζοντας πως οι συσκευές μπορούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα να αποφεύγουν πεζούς, κατοικίδια και οτιδήποτε άλλο στον δρόμο τους» γράφει σχετικά ο Σκοτ.

Στο μεταξύ, στις 22 Ιανουαρίου η Starship Technologies και η Sodexo Inc ανακοίνωσαν την έναρξη λειτουργίας μιας ρομποτικής υπηρεσίας παράδοσης φαγητού στο Fairfax Campus του George Mason University της Βιρτζίνια (ΗΠΑ). Όπως ανακοίνωσε η Starship, οι 40.000 φοιτητές και εργαζόμενοι του πανεπιστημίου μπορούν, οπουδήποτε στο campus, να παραγγείλουν μέσω της εφαρμογής Starship Deliveries (για iOS και Android) φαγητό και ποτά, που παραδίδονται μέσω αυτόνομων οχημάτων. Ήδη συνεργάζονται στο πλαίσιο της υπηρεσίας οι Blaze Pizza, Starbucks και Dunkin’, ενώ κάθε τέτοια παράδοση on-demand κοστίζει 1,99 δολάρια.

Ο στόλος του Starship Deliveries περιλαμβάνει 25 ρομποτικά οχήματα. Αυτό που κάνει ο πελάτης είναι να ανοίξει την εφαρμογή, να διαλέξει τι επιθυμεί και να υποδείξει πού θέλει να του έρθει η παραγγελία. Στη συνέχεια, μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδρομή του ρομπότ μέσω διαδραστικού χάρτη. Όταν το όχημα φτάσει στον προορισμό του, ο πελάτης ενημερώνεται, πηγαίνει στο σημείο και ξεκλειδώνει το ρομπότ μέσω της εφαρμογής. Η όλη διαδικασία, σύμφωνα με τη Starship Technologies, διαρκεί 15 λεπτά ή και λιγότερο, ανάλογα με το τι περιλαμβάνει η παραγγελία και την απόσταση. Το κάθε ρομπότ μπορεί να μεταφέρει φορτίο εννέα κιλών.