Skip to main content

Οι «υποχρεωτικοί συμβιβασμοί»

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

«Χάσαμε την έξοδο» φωνάζουν κορυφαίοι τραπεζίτες από το Νταβός, κατά το πλείστον Γερμανοί, αναφερόμενοι στη χαμένη ευκαιρία της ΕΚΤ να βάλει τέλος στα αρνητικά επιτόκια όταν η ανάπτυξη ήταν πιο ισχυρή, θέτοντας επιμόνως το ερώτημα πότε θα γίνει αυτό. Απάντηση όμως δεν φαίνεται να παίρνουν, καθώς η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να αποστασιοποιηθεί από τα αρνητικά επιτόκια, κρατώντας σε γενικές γραμμές χαμηλούς τόνους.

Οι φωνές που θέλουν να τερματιστεί αυτό το «πείραμα» συμπίπτουν με την αναθεώρηση της πολιτικής της ΕΚΤ που «άνοιξε» η Λαγκάρντ στη χθεσινή 500ή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας. Βασικός στόχος, ο εκσυγχρονισμός της ΕΚΤ μέσω της επανεξέτασης του στόχου για τον πληθωρισμό, της αναζήτησης εναλλακτικών μέτρων για τη σταθερότητα των τιμών και αξιολόγησης των «εργαλείων» πολιτικής, καθώς τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης που έχουν υιοθετηθεί τα τελευταία έτη δεν έχουν αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς.

Οι Γερμανοί τραπεζίτες βάζουν ξεκάθαρα στο τραπέζι το «εργαλείο» των αρνητικών επιτοκίων, επικαλούμενοι τους κινδύνους και τις παρενέργειες που ενέχουν για την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής. Η ΕΚΤ δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την κερδοφορία των τραπεζών, παρά τις ολοένα και αυξανόμενες διαμαρτυρίες του Βερολίνου ότι οι τράπεζες έχουν πληγεί από τα αρνητικά επιτόκια.

Ενδιαφέρεται όμως να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια και γι’ αυτό άλλωστε προσέφερε «ανάσα» μέσω ενός διαβαθμισμένου συστήματος στο οποίο ένα μέρος από τις πλεονάζουσες καταθέσεις των τραπεζών εξαιρείται από τα αρνητικά επιτόκια. Αναλυτές και οικονομολόγοι θεωρούν πιθανότερο ένα σενάριο στο οποίο τα επιτόκια δεν πρόκειται να αυξηθούν πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2022. Αυτό σημαίνει ότι τα βάρη προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης θα εξακολουθήσουν να υφίστανται. Αυτό όμως φαίνεται να βλέπουν και τα «γεράκια» της Γερμανίας και γι’ αυτό εντείνουν τις πιέσεις τους. 

Η αναθεώρηση της πολιτικής της ΕΚΤ δεν θα είναι εύκολη διαδικασία, καθώς ήδη υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις στο θέμα του πληθωρισμού, του υπολογισμού του κόστους στέγης, του επικοινωνιακού προφίλ, αλλά και του παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, θέματα τα οποία θα καθορίσουν τη μελλοντική στάση της κεντρικής τράπεζας.

Σαφώς, η Λαγκάρντ δέχθηκε πιέσεις να ανοίξει την αναθεώρηση και σαφώς θα συνεχίσει να δέχεται καθ’ όλη τη διαδικασία. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, παρότι από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι δεν θέλει να συγκρουστεί με τα «γεράκια» του Βερολίνου. Οι «υποχρεωτικοί συμβιβασμοί» όμως δεν θα βοηθήσουν την ΕΚΤ να βρει την είσοδο στη νέα εποχή, όπως αυτή διαμορφώνεται τη νέα δεκαετία…