Skip to main content

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία

Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία στην πλειονότητα των 19.449 εκλογικών τμημάτων της χώρας, παρά τα μικροπροβλήματα που σημειώθηκαν σε μεμονωμένες περιοχές, λόγω κακοκαιρίας. Η προσέλευση πάντως των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα αρχίζει να πυκνώνει όσο περνάει η ώρα.

Όπως διαβεβαίωσε λίγο μετά τις 11.00 ο υπουργός Εσωτερικών Μιχάλης Θεοχαρίδης τα όποια προβλήματα εμφανίστηκαν σε λίγα εκλογικά τμήματα, ως προς την έγκαιρη άφιξη των δικαστικών αντιπροσώπων, οφείλονταν στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και αντιμετωπίστηκαν αμέσως.

Ο κ. Θεοχαρίδης ευχαρίστησε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, το οποίο διέθεσε ένα Super Puma για τη μεταφορά της δικαστικής αντιπροσώπου από τα Χανιά στην Αγία Ρουμέλη.

Με τετράωρη καθυστέρηση, λίγο μετά τις 11.15 άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στις κοινότητες της ορεινής Ναυπακτίας, Γρηγόρι και Ελατόβρυση οι οποίες ήταν αποκλεισμένες, λόγω της χιονόπτωσης.

Εκχιονιστικά μηχανήματα απομάκρυναν το χιόνι από το οδικό δίκτυο και έτσι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κατάφεραν να φθάσουν στα εκλογικά τους τμήματα, ώστε να ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.

Τα εκχιονιστικά επιστρατεύθηκαν και στα ορεινά της Ηπείρου, όπου χιόνισε χτες, και έτσι η μετακίνηση των ψηφοφόρων διεξάγεται ομαλά. Σε εκλογικό κέντρο στο Πωγώνι Ιωαννίνων αντικαταστάθηκε η δικαστική αντιπρόσωπος η οποία δήλωσε ασθένεια.

Αισθητή σε ορισμένα εκλογικά κέντρα είναι τέλος η ελλιπής σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών. Σε κάποια εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία διεξάγεται χωρίς κανένα μέλος της εφορευτικής, ενώ σε άλλα τον δικαστικό αντιπρόσωπο και τον γραμματέα βοηθούν μέλη από διπλανά τμήματα.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Τα μηνύματα προς τους ψηφοφόρους, αλλά και η αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της κάλπης κυριάρχησαν στο μεταξύ στις δηλώσεις που έκαναν οι πολιτικοί αρχηγοί μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Αντ. Σαμαράς: Θα νικήσουμε

Αισιόδοξος για νίκη της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σε δηλώσεις του από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Πύλο.

«Είμαι αισιόδοξος ότι κανείς δεν θα διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας. Θα νικήσουμε», είπε, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα κρίνει ο «πρωτόγνωρα μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων συμπολιτών μας».

Υπογράμμισε ακόμη ότι η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι καθοριστική για το μέλλον της χώρας. «Σήμερα αποφασίζουμε ένα θα πάμε μπροστά με δύναμη και ασφάλεια ή αν θα πάμε σε περιπέτειες», ανέφερε.

Αλ. Τσίπρας: Ένα βήμα πριν από την επιστροφή της ελπίδας

Για «ιστορική μέρα» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του από την Κυψέλη, τονίζοντας ότι «σήμερα ο ελληνικός λαός καλείται να ολοκληρώσει «το βήμα που έχει απομείνει για την επιστροφή της ελπίδας και τον τερματισμό του φόβου».

«Η ευθύνη ανήκει σε όλους και όλες» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει ότι το δίλημμα της εκλογικής αναμέτρησης είναι πιο καθαρό από ποτέ: «Σήμερα αποφασίζουμε εάν αύριο θα επιστρέψει η τρόικα για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του κ. Σαμαρά για περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, για αύξηση των φόρων και για τη συνέχιση μιας αποτυχημένης πολιτικής ή αν από αύριο η χώρα θα διεκδικήσει με ασφάλεια στην Ευρώπη όλα όσα αξίζουν στον ελληνικό λαό. Αν από αύριο η χώρα μας θα διεκδικήσει σε μια σκληρή διαπραγμάτευση να επανενταχθεί ισότιμα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι»

Κλείνοντας τις δηλώσεις του δήλωσε αισιόδοξος ότι «ο λαός θα ολοκληρώσει αυτό το ιστορικό βήμα και η αξιοπρέπεια θα επιστρέψει».

Ευ. Βενιζέλος: Επιλογές που θα μας οδηγήσουν σε κάτι καλύτερο

Λιτή ήταν η δήλωση που έκανε ο Ευ. Βενιζέλος, αφού ψήφισε στο 8ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης.

«Εύχομαι σήμερα ο ελληνικός λαός να κάνει επιλογές που θα τον οδηγήσουν σε κάτι καλύτερο και όχι κάτι χειρότερο, γι’ αυτόν και τα παιδιά του», αρκέστηκε να πει.

Φ. Κουβέλης: Εντολή για να πορευθεί η Ελλάδα μπροστά

«Σήμερα οι Έλληνες αποφασίζουν για την πορεία της χώρας, αποφασίζουν με την ψήφο τους να δώσουν εντολή να πορευθεί η Ελλάδα μπροστά, προοδευτικά, με την κοινωνία όρθια», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης από το Περιστέρι, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Τόνισε ακόμη ότι «η ψήφος του ελληνικού λαού είναι εκείνη που θα αποφασίσει για την πορεία της χώρας», μία πορεία «σταθερή και προοδευτική», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο συνεπικεφαλής του συνδυασμού «Πράσινοι- Δημοκρατική Αριστερά», Νίκος Χρυσόγελος, δήλωσε ότι ο συνδυασμός είναι πρόθυμος να συμμετάσχει με προγραμματικές συμφωνίες σε μια προοδευτική διακυβέρνησης της χώρας με ρεαλιστικές λύσεις ώστε «να  αλλάξουμε τη χώρα με σχέδιο».

Δ. Κουτσούμπας: Σίγουρη εγγύηση το ΚΚΕ

Κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες ενισχύοντας με την ψήφο τους το ΚΚΕ, τη «μοναδική δύναμη αγωνιστικής ελπίδας» απηύθυνε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος ψήφισε στο 4o Λύκειο Καλλιθέας «Νίκος Μπελογιάννης».

«Να πάμε να ψηφίσουμε όλοι με το χέρι στην καρδιά και με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, η οποία θα είναι δύσκολη για τον λαό και με τη νέα κυβέρνηση, γιατί θα είναι παρόντα όλα τα μνημόνια διαρκείας, η Ε.Ε., οι εφαρμοστικοί νόμοι, όλη η αντιλαϊκή πολιτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα και θα υλοποιείται από δω και πέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι το ΚΚΕ θα είναι στο πλάι του λαού και την επόμενη μέρα από τη θέση της δυναμικής εργατικής-λαϊκής αντιπολίτευσης «για να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα και για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για εμάς και τα παιδιά μας».

Στ. Θεοδωράκης: Η αλλαγή να γίνει στη σωστή κατεύθυνση

«Η χώρα από ό,τι φαίνεται αποφάσισε να αλλάξει το πρώτο κόμμα, να τιμωρήσει αυτούς που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στα Χανιά.

Τόνισε ωστόσο, ότι η αλλαγή αυτή πρέπει να γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως είπε, η σημερινή εκλογική αναμέτρηση αποτελεί ευκαιρία «να ψηφίσουμε αυτούς που έχουν γνώση και θάρρος και να μην δώσουμε χώρο στους τσαμπουκάδες και αυτούς που δεν σέβονται τη δημοκρατία». «Να μην μπούμε σε περιπέτειες. Να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα», σημείωσε.

Γ. Παπανδρέου: Συνεννόηση για να αλλάξουμε την Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι η κατάσταση στη χώρα μπορεί να αλλάξει, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν οι αναγκαίες συνεργασίες, εξέφρασε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γ. Παπανδρέου, που ψήφισε στη Ν. Ερυθραία.

«Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να την απαλλάξουμε από βάρη και από το πελατειακό κατεστημένο. Αρκεί να υπάρχει βούληση για συνεννοήσεις και για συνεργασία», τόνισε.

Επανέλαβε ακόμη την ανάγκη να καταρτιστεί ένα εθνικό σχέδιο για βαθιές αλλαγές, το οποίο όπως είπε, θα φέρει και την υπογραφή του λαού μέσω δημοψηφίσματος. «Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών αυτό πρεσβεύει και με ισχυρή φωνή στη Βουλή, αυτό εγγυάται», κατέληξε.

newsroom naftemporiki.gr