Skip to main content

Επιμένει για σημαντική ελάφρυνση του χρέους το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει σε ετοιμότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση όμως να υπάρξει «σημαντική» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, ανακοίνωσε το ΔΝΤ μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης μεταξύ της γενικής του διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο των εργασιών του Νταβός, την Πέμπτη. Το Ταμείο στέκεται και στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων με ιδιαίτερη αναφορά στο ασφαλιστικό.

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι «το ΔΝΤ παραμένει σε ετοιμότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειες επίτευξης δυναμικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσίων οικονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και περιεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ.

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα προϋποθέτει ισχυρές οικονομικές πολιτικές, κυρίως μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, όπως επίσης και σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, για να εξασφαλιστεί ότι αυτό βρίσκεται σε βιώσιμη, καθοδική τροχιά», προσθέτει το ΔΝΤ.

Στους ελέγχους για τις λίστες καταθετών στο εξωτερικό αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας

Στους ελέγχους για τις λίστες καταθετών στο εξωτερικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, το οποίο κάνει λόγο για μία ειλικρινή συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος. Συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».