Skip to main content

Market Beat: Με την ΕΚΤ πρωταγωνίστρια η προσοχή στις αγορές ομολόγων

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η κίνηση των δεικτών την τρέχουσα εβδομάδα έδωσε ελπίδες στους επενδυτές καθώς ήταν σαφής η βελτίωση της εικόνας των μετοχών που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς αλλά και εκείνων που προτιμούν οι εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές. Βέβαια τα σκαμπανεβάσματα στους όγκους ανά συνεδρίαση υποδηλώνουν τη διατήρηση των επιφυλάξεων σε μερίδα επενδυτών. Παράλληλα ανησυχία προκαλεί η αύξηση των short θέσεων από διαχειριστές hedge funds που περιμένουν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.

Χθες είχαμε μια αύξηση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων κατά πέντε μονάδες βάσης  ενώ τις προηγούμενες μέρες η μείωσή τους έδειξε πως ήταν πιθανό να περάσουν ακόμα και κάτω από το 4%. Μια δημοσίευση στο Bloomberg του Μάρκους Άσγουορθ ανέφερε: «Αν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για να δοκιμάσει κανείς πόσο πρόθυμες είναι οι αγορές να συγχωρήσουν, αυτή είναι τώρα». Καθώς βλέπει παράθυρο ευκαιρίας για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Όπως εξηγεί, το κλίμα βοηθούν οι πρόσφατες άκρως επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας.  Αυτή τη στιγμή, τονίζει, υπάρχει τεράστια ζήτηση για ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, που προσφέρουν πιο ελκυστικές αποδόσεις από τα γερμανικά. Το ερώτημα λοιπόν είναι: Μπορεί αυτό να ανοίξει τον δρόμο για την Ελλάδα; 

Η Έφη Τριήρη σημείωνε χθες: «Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται τις τελευταίες ημέρες η αποκλιμάκωση των ελληνικών κρατικών αποδόσεων, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται κυρίως στο πενταετές, εν μέσω φημολογιών ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζει να προχωρήσει στην πρώτη μεταμνημονιακή έκδοση πενταετούς ομολόγου στο άμεσο μέλλον, πιθανόν μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε χθες το πρωί: «H συναλλακτική βελτίωση και το θετικό momentum διαμορφώνουν προϋποθέσεις για συνέχιση της ανόδου για το ΓΔ, στο βαθμό που δεν διαψευσθεί το σενάριο εξόδου στις Αγορές».

Η  Merit Sec εκτιμούσε: «Το θετικό της συνεδρίασης την Τρίτη, δεν ήταν μόνο το πρόσημο, αλλά και ο αυξημένος όγκος συναλλαγών. Υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν υψηλότερα, όπως η υποχώρηση της απόδοσης του 10ετους, αλλά και εξελίξεις με θετικό πρόσημο, όπως μια νέα έκδοση χρέους από τις Αγορές. Ωστόσο, δύο είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που θα δώσουν ανοδική ορμή στο Χ.Α., η σταδιακή αναβάθμιση της ποιότητας των Τραπεζικών ισολογισμών και των μακροοικονομικών στοιχείων που θα ανακοινώνονται».

Σήμερα η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα θα εστιάσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνει σε αναμονή κατά την πρώτη συνεδρίαση επί της νομισματικής πολιτικής το 2019 που λήγει αργότερα σήμερα, αλλά μπορεί να αναγνωρίσει μια απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης, αυξάνοντας την προσδοκία ότι οποιαδήποτε περαιτέρω εξομάλυνση της πολιτικής θα μπορούσε να καθυστερήσει.

Θα ορίζαμε ως ουδέτερη την γεύση από τη χθεσινή σύνοδο, αφού στα μικρά κέρδη των διεθνών αγορών οι επενδυτές στην Αθήνα αντέταξαν μια συσσώρευση στη γειτονιά των 630 μονάδων. Θα την αποδώσουμε στην μεικτή εικόνα της διάθεσης των θεσμικών έναντι των τραπεζικών blue chip και στην υποχώρηση των ρυθμών συναλλαγών. Έτσι ο τζίρος ως τις 17:00 πλησίασε, αλλά δεν πέρασε τα 25 εκατ. ευρώ και για τον 25άρη περιορίστηκε στα 21 εκατ. Οι αλλαγές πρόσημων μεταβολής στα τελευταία λεπτά αποτέλεσαν μια ωραία εικόνα ζωντάνιας, όπως παλαιά, με ξαφνικές επιθέσεις για πτώση μέσω ικανού μεγέθους εντολών πώλησης, αλλά και επιτυχείς αντιδράσεις από τους market makers. Φυσικά υπενθυμίζουμε πως η τιμή μιας μετοχής μπορεί να αποκτήσει δυναμική ανεξάρτητη, και συνήθως αυτό συμβαίνει, από αυτή της προηγούμενης μέρας.

Για τη στήλη όμως, η μέριμνα προσφάτως για την εικόνα του τέλους, που προετοιμάζει ψυχολογικά για το κλίμα στην αρχή τουλάχιστον των συναλλαγών την επόμενη σύνοδο, αποκαλύπτει πως κάποιοι θέλουν να αγοράζουν, χωρίς να προκαλέσουν ενθουσιασμό.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Κέρδη εμφάνισαν οι δείκτες στη Wall Street με ώθηση από τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου των IBM και Procter & Gamble. Ενώ παραμένουν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Στη σύνοδο της Τετάρτης, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,70% ή 171 μονάδες στις 24.575,62, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,22% στις 2.638,70 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,08% στις 7.025,77 μονάδες.

Η IBM (+8,7%) ανακοίνωσε καθαρά κέρδη στο 1,95 δις δολάρια από ζημιές 1,05 δις  το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ενώ η Procter & Gamble(+4,6%) γνωστοποίησε καθαρά κέρδη στα 3,2 δις δολάρια έναντι 2,5 δις το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Επιπλέον, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,74%.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς προβληματίζουν τους επενδυτές οι πρόσφατες εξελίξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο Λευκός Οίκος ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντηση με την Κίνα, λόγω διαφωνιών όσον αφορά τους κανόνες της πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο Λάρι Κούντλοου όμως σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, διέψευσε, λέγοντας ότι δεν είχαν προγραμματιστεί ενδιάμεσες συναντήσεις, παρά μόνο η επίσκεψη του Λιου, την επόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ υποστήριξε ότι η τρέχουσα πρόταση για το backstop αποτελεί την μόνη επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι.

Στο μακροοικονομικό πεδίο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο κινήθηκε υψηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε οριακά 0,06% στις 354,89 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,85% στις 6.842,88 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,17% στις 11.071,54 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 4.840,38 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,01% στις 9.128,80 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 19.400,15 μονάδες.

Το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου αγοράζοντας 1,1390 δολάρια από 1,1362 την προηγούμενη μέρα.

ΧΑ

Η άνοδος, με απώλειες του δείκτη των Τραπεζών, ήταν μικρή

Στην τρίτη συνεδρίαση της τέταρτης βδομάδας του Ιανουαρίου, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών στο μεγαλύτερο διάστημα πλάγιο καθοδική πορεία. Έτσι από τις 11:12 ως τις 11:55 μετά τα πρώτα περιπετειώδη λεπτά ο ΓΔ κινήθηκε σε θετικό πεδίο όπως επίσης στα τελευταία λεπτά της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και στις δημοπρασίες. Ωστόσο εμφάνισε μικρή διακύμανση από το κατώτερο των 626,86 στις 13:04 στο υψηλό  των 633,41 μονάδων από τις 11:33. Είχαμε εγγραφή τιμών ανώτερων των 631 μονάδων δυο φορές μετά από πολύ ώρα δηλαδή  στην αρχή του πρώτου μέρους και στο τέλος του δεύτερου. Έγινε σαφές πως μετά το αρχικό ανοδικό μέρος θα γινόταν αργότερα η διόρθωση με χαμηλό στις 626,86, ήτοι 3,3 μονάδες κάτω του κλεισίματος της προηγούμενης συνόδου. Έτσι κατάφερε να φθάσει στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης στις 630,23 μονάδες. Στις δημοπρασίες, με την υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς και τον έκλεισαν στις 631,32 από 630,17 μονάδες, που ήταν 1,15 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας. Έτσι, η αγορά «πέτυχε» να σταματήσει τις απώλειες, ενώ δεν πέτυχε να αυξήσει το ενδιαφέρον των κερδοσκόπων. Επειδή εμφάνισε όγκους συναλλαγών πολύ κατώτερους από το μέσο όγκο της προηγούμενης βδομάδας.

Τη σύνοδο σφράγισε η μείωση στο επενδυτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 2,827 εκατ. ευρώ. Η δε εμφάνιση απωλειών για αρκετά από τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μεγαλύτερη διακύμανση της απόδοσης τους (6 μονάδων). Τελικά, η απόδοση είχε αύξηση 5 μονάδων βάσης, περνώντας πάνω από το 4,15%.

Ήταν σύνοδος με αρκετές εναλλαγές στην υπεροχή των αγοραστών οι οποίοι επέβαλαν χαμηλότερες τιμές για να απορροφήσουν την προσφορά που προκάλεσαν οι πωλητές στην πρώτη μισή ώρα. Το ελάχιστο στις 626,86 ήταν 34,16 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τελευταίων δώδεκα μηνών στις 592,70 από τη σύνοδο της 20/11. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε αποκλειστικά με μεικτή δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που δεν βελτιώθηκε σε επίπεδο μεταβολών μετά τις 16:00, ενώ οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν ανοδικό άνοιγμα και στη συνέχεια συνέχισαν καθοδικά χωρίς να περάσουν σε αρνητικό πεδίο, ως τις 18:30 δική μας ώρα. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 631,32 μονάδες, που ήταν 4,46 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 1,1 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν σύνοδος με μικρότερο (5,60 από 13,90 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 47,467 από 47,286 δις ευρώ. Έξη blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν οι ΑΛΦΑ -2,22%, ΠΕΙΡ -1,90%, ΑΡΑΙΓ -1,70%, ΜΥΤΙΛ -1,47%, ΜΟΗ -0,24% και ΕΤΕ -0,16%, ενώ 16 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,81% από +4,84%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,22% από +6,45%, την ΕΤΕ στο -0,16% από +4,89%, ΕΥΡΩΒ +1,22% από +2,94% και την ΠΕΙΡ στο -1,90% από +1,94%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,54% από +1,67%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν άλλαξε προς το καλύτερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (16 από 22) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 2) και τρία  ΒΙΟ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,18% και έφθασε στις 631,32 από 630,17 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1683,23 από 1676,79 μονάδες με μεταβολή +0,38%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ουσιαστικά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, έτσι το κλείσιμο έγινε πολύ κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29,534 από 61,113 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,827 από 5,010 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 24,978 από 53,413 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,784 από 1,203 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 42 από 77, των καθοδικών 41 από 19 και 38 από 36 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Πιστοί οι traders στην επιφύλαξη έναντι της βραχυπρόθεσμης τάσης

Στη τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη  κέρδη στο τέλος και στις πρώτες ώρες. Το ελάχιστο μέρας στις 1669,26 μονάδες ήρθε στις 10:55. Με κίνηση ανοδική μετά το πρώτο ημίωρο, χτύπησε ενδοσυνεδριακά μέγιστο στις 11:33 που ήταν οι 1682,44 μονάδες. Στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης κατέληξε στις 1679,48, με τις δημοπρασίες το κλείσιμο έγινε στο τελικό μέγιστο, τις 1683,23, με μεταβολή +0,38%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 4,634 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου, άλλαξαν χέρια 487 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 1679,00, κατώτερο τις 1665,00, με τελευταίες πράξεις στις 1679,00 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 107 ΣΜΕ Μαρτίου με ανώτερο μέρας τις 1672,25, κατώτερο τις 1666,50 και τελευταίες πράξεις στις 1671,50 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Φεβρουαρίου ήταν 3342 ΣΜΕ και για την επόμενη έγιναν 73.

Το αντιτραπεζικό μπλοκ του 25άρη συνέχισε να δείχνει ικανοποιητική συμπεριφορά και ο Απόστολος Μάνθος της AENAON MARKETS γλαφυρά σημείωσε : «Παρά το διεθνές κλίμα καχυποψίας για την απαρχή ενός ‘Bear market’, κάποιες Δεικτοβαρείς μετοχές του ΧΑ έχουν αρχίσει και τοποθετούν ανοδικά διαγραμματικά ‘βάρη’ στην ‘πλάστιγγα’ της τάσης του ΓΔ».

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ σχολίασε μετά το πέρας των συναλλαγών:

Η φημολογούμενη έκδοση ενός νέου 5ετους ομολόγου, έχει αποκλιμακώσει αισθητά τις αποδόσεις των Κυβερνητικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετους να έχει κατέλθει στο 4,17%, χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών. Η αποκλιμάκωση των ομολόγων δεν έχει καταφέρει να δώσει “στήριξη” στην Χρηματιστηριακή Αγορά, με τον προβληματικό Τραπεζικό κλάδο να συνεχίζει την καθοδική του πορεία και την περασμένη εβδομάδα.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, παρά την συνεχή πίεση στις Τραπεζικές μετοχές, αυτός κράτησε τα προσχήματα, καθώς ουδέποτε απειλήθηκε η ζώνη των 600 μονάδων σε αυτή την φάση. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αισθητή τεχνική βελτίωση αρκετών Δεικτοβαρών τίτλων (όπως ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ) όπου πλέον έχουν δώσει καθαρό σήμα αγοράς στα ημερήσια γραφήματα.

Η συμβολή των Τραπεζών, στην όποια αντίδραση του ΓΔ, κρίνεται απαραίτητη, με το κύριο επίπεδο αντίστασης να παραμένουν οι 660 μονάδες. Αυτή την εβδομάδα θα επικεντρωθούμε στον Τραπεζικό δείκτη, καθώς η κρισιμότητα της περιοχής απαιτεί κατ’ ελάχιστον μια τεχνική αντίδραση.

Όπως είχε αναφερθεί και την προηγούμενη εβδομάδα, η απώλεια των 400 μονάδων θα φέρει τον κλαδικό δείκτη στα ιστορικά χαμηλά των 358,6 μονάδων, όπου και επετεύχθη με το χαμηλό να “γράφει” 363,5. Διαγραμματικά ο ΔΤΡ βρίσκεται στο κάτω εύρος του πτωτικού καναλιού που διαγράφει και με την χθεσινή συνεδρίαση να δίνει κερί “bullish engulfing” φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενος. Κλείσιμο χαμηλότερα των 358 μονάδων θα φέρει τον κλαδικό δείκτη σε νέα ιστορικά χαμηλά και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Η γενική εικόνα πολλών επιμέρους μετοχών είναι αισθητά βελτιωμένη, με την σκυτάλη να παραδίδεται στις Τραπεζικές μετοχές, με στόχο την στήριξη του σεναρίου αντίδρασης. Διαγραμματικά και λόγω της κρισιμότητας των επιπέδων θα αναμέναμε ένα ισχυρό ‘πάτημα’ στα επίπεδα αυτά, ενώ διαφορετικά με την απώλεια των 358 μονάδων ο κλαδικός δείκτης θα εισέλθει σε ‘αχαρτογράφητα νερά.

Σήμερα

Οι αγορές της Ασίας είχαν υποτονικές συναλλαγές σήμερα Πέμπτη 24/1 καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι ανησυχίες για την εξασθένιση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης έκαναν τους επενδυτές πιο επιφυλακτικούς έναντι των πιο επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,1% αλλά στη συνέχεια κέρδισε +0,32%. Έχει κερδίσει +4% μέχρι στιγμής φέτος.

Οι μετοχές της Αυστραλίας ήταν αμετάβλητες και στο δεύτερο μέρος εμφάνισαν άνοδο +0,38%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας έπεσε σχεδόν -0,1% μετά από κίνηση μεταξύ θετικού και αρνητικού πεδίου.

Ο CSI300 με blue chip της Κίνας έχασε -0,3% στο πρώτο μέρος ενώ στο δεύτερο ανέβηκε +0,41%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έπεσε κατά -0,2% αλλά έκλεισε με κέρδη +0,25%.

Στη Wall Street, και οι τρεις κύριοι δείκτες μετοχών έκλεισαν σε θετικό έδαφος, με το Dow Jones Industrial Average να εμφανίζει τα μεγαλύτερα κέρδη από τα θετικά τριμηνιαία αποτελέσματα της ΙBM και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων. Το S&P 500 κέρδισε 0,22%.

Ωστόσο, τα κέρδη περιορίστηκαν από την αβεβαιότητα σχετικά με τη μερική παύση της λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και εξ αφορμής του ακόμη ανεπίλυτου εμπορικού προβλήματος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Kevin Hassett, δήλωσε σε συνέντευξη στο CNN ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να δει μηδενική ανάπτυξη τους πρώτους τρεις μήνες, εάν η μερική διακοπή της κυβέρνησης διαρκέσει για ολόκληρο το τρίμηνο.

Οι αναλυτές της Capital Economics προειδοποίησαν ότι η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας φαίνεται να είναι παρόμοιας κλίμακας με εκείνη του 2015-16, αν και μέχρι στιγμής υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές, κυρίως μειωμένες πιέσεις προς το γουάν και καμία ένδειξη σημαντικής εκροής κεφαλαίων.

Δεδομένου ότι η Κίνα αποτελεί το 19% της παγκόσμιας οικονομίας, η επιβράδυνση αυτή τη χρονιά σε σχέση με την τελευταία θα κλέψει 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η προσοχή των επενδυτών θα αφορά σήμερα και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνει σε αναμονή κατά την πρώτη συνεδρίαση επί της νομισματικής πολιτικής το 2019 που λήγει αργότερα σήμερα, αλλά μπορεί να αναγνωρίσει μια απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης, αυξάνοντας την προσδοκία ότι οποιαδήποτε περαιτέρω εξομάλυνση της πολιτικής θα μπορούσε να καθυστερήσει.

Η συνάντηση της ΕΚΤ θα έρθει μια μέρα μετά την περικοπή των προβλέψεων της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τον πληθωρισμό που δήλωσε διατηρεί το μαζικό πρόγραμμά της τόνωσης, με τον κυβερνήτη Haruhiko Kuroda να προειδοποιεί για τους αυξανόμενους κινδύνους για την οικονομία από τον προστατευτισμό στο πεδίο του εμπορίου και από την εξασθενημένη παγκόσμια ζήτηση.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 110,00 γιέν, αφού η BOJ συνέχισε την πολιτική της την προηγούμενη μέρα.

Το ευρώ ήταν ουσιαστικά επίπεδο στα  1,1384 δολάρια. Έχει χάσει περισσότερο από 1,5% μετά την αναρρίχηση σε τριμηνιαίο υψηλό των 1,1570 δολαρίων στις 10 Ιανουαρίου. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ μειώθηκε στο 2,744% σε σύγκριση με το αμερικανικό κλείσιμο των 2.755% την Τετάρτη.