Skip to main content

Λαγκάρντ: Σήμα για την αναθεώρηση της στρατηγικής – Θα εισακουσθούν όλες οι προτάσεις

Η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης, αν και βραχυπρόθεσμα οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα τρίμηνα, γεγονός που δικαιολογεί τη διατήρηση της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής, υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Σημαίνοντας την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης της στρατηγικής της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ αρκέσθηκε να δηλώσει ότι θα εισακουσθούν όλες οι προτάσεις και ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η κεντρική τράπεζα θα εμμείνει στην υφιστάμενη στρατηγική.

Η κ. Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου επανέλαβε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον πληθωρισμό και παραμένει σε ετοιμότητα να αναπροσαρμόσει τη στάση της.

Το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Η κ. Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι ο μεταποιητικός κλάδος παραμένει «βαρίδι» για την Ευρωζώνη, όπως και η επιβράδυνση των ρυθμών αύξηση της απασχόλησης και μισθών. Παρ’ όλα αυτά «τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία και έρευνες καταδεικνύουν σταθεροποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, υπογραμμίζοντας ότι η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει απομακρύνει την αβεβαιότητα. «Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο», σημείωσε η Λαγκάρντ, ενώ δήλωσε ότι «ανακουφίστηκε» από τη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Aναφερόμενη στην αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι η κεντρική τράπεζα θα εμμείνει στην υφιστάμενη στρατηγική και στόχους μέχρις ότου καθορισθεί η νέα στρατηγική, ενώ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο περί νέου στόχου για τον πληθωρισμό. Αρκέσθηκε απλά να δηλώσει ότι υπήρξε συζήτηση για την εξιρορρόπηση των κινδύνων. «Η αποστολή μου είναι να εισακούσουμε και μελετήσουμε όλες τις απόψεις» κατά τη διαδικασία αναθεώρησης της στρατηγικής.

Ερωτηθείσα για την πρόσφατη αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε «ότι δεν θα πρέπει να βιασθούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα».

naftemporiki.gr