Skip to main content

Μαδρίτη: «Ο Πουτζντεμόν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός της Καταλονίας»

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Προεδρίας Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία, στην οποία ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει εκχωρήσει την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας, τόνισε σε δηλώσεις της ότι ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Καταλονίας δεν έχει δικαίωμα να προτείνει τον Κάρλες Πουτζντεμόν ως υποψήφιο τοπικό πρωθυπουργό.

Προ ημερών, ο προερχόμενος από την κεντροαριστερή – αριστερή Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) Ρότζερ Τόρεντ, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της καταλανικής Βουλής που συγκροτήθηκε μετά τις τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, πρότεινε ως υποψήφιο πρόεδρο της κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ) της Καταλονίας τον κ. Πουτζντεμόν, ο οποίος όμως βρίσκεται στο Βέλγιο για να αποφύγει τη σύλληψή του από τις ισπανικές αρχές.

Ο κ. Τόρεντ συναντήθηκε με τον Κάρλες Πουτζντεμόν την Τετάρτη σε βελγικό έδαφος.

Η Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία ξεκαθάρισε ότι ο καθαιρεθείς τέως πρωθυπουργός της Καταλονίας δεν μπορεί να αναλάβει εκ νέου το πόστο του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης από το εξωτερικό, ούτε να ασκήσει τα δικαιώματά του ως τοπικός βουλευτής μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο ίδιος ο Καταλανός πολιτικός έχει δηλώσει ότι μπορεί να κυβερνήσει από το εξωτερικό, ωστόσο η ισπανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας για να ακυρώσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Από τα τέλη Οκτωβρίου, με την έγκριση του άνω σώματος του ισπανικού κοινοβουλίου, της Γερουσίας, η ισπανική κυβέρνηση έχει αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνηση της Καταλονίας, μετά την ανακήρυξη, εκ μέρους του τοπικού κοινοβουλίου, της «ανεξαρτησίας» της επαρχίας αυτής από την Ισπανία, ανακήρυξη ωστόσο που δεν παρήγαγε κανένα πραγματικό νομικό αποτέλεσμα.

naftemporiki.gr