Skip to main content

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου

Σειρά εξελίξεων και αποκαλύψεων πυροδότησαν οι καταγγελίες της Σόφιας Μπεκατώρου περί σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η «χρυσή» Ελληνίδα Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα, μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», αποκάλυψε ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης πριν από χρόνια από παράγοντα  της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Έπειτα από τις αποκαλύψεις της κ. Μπεκατώρου η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας αναμένεται να διατάξει αυτεπάγγελτη προκαταρκτική έρευνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μπεκατώρου αναμένεται να κληθεί την ερχόμενη Δευτέρα, το αργότερο την Τρίτη για να καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές. Η Ολυμπιονίκης  θα καταθέσει αναλυτικά για το περιστατικό, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η καταγγελθείσα πράξη φέρεται ότι τελέστηκε πριν από 23 χρόνια και ως εκ τούτου έχει παραγραφεί.

Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι η Σοφία Μπεκατώρου έχει κάνει ήδη νύξη για την σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται από τον αθλητικό εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου μετά από καταγγελίες του ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοϊας. Το περιεχόμενο αυτής της κατάθεσης δεν είναι γνωστό.

Στο μεταξύ παραιτήθηκε ο παράγοντας που κατήγγειλε η κ. Μπεκατώρου πως την κακοποίησε. Πιο συγκεκριμένα, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ζήτησε κι έλαβε την παραίτηση του αντιπροέδρου Αριστείδη Αδαμόπουλου από το Δ.Σ. της ΕΙΟ.

Επίσης, η  ΝΔ, με ανακοίνωσή της, ανέστειλε την κομματική ιδιότητα του μέλους της ΔΗΜΤΟ Ραφήνας Αριστείδη Αδαμόπουλου, που καταγγέλλεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου. Όπως σημείωσε η ΝΔ, από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι συγκεκριμένες επώνυμες καταγγελίες, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του κ. Αδαμόπουλου και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν.

«Είναι αναμενόμενο καταγγελίες που εισφέρονται εις βάρος μου από δημόσιο πρόσωπο, μεγάλης αναγνωρισιμότητας και ευρείας κοινωνικής απήχησης, να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, να δημιουργούν αισθήματα συμπόνοιας για την καταγγέλλουσα και αποστροφής για τον φερόμενο “θύτη”. Ωστόσο αποτελεί ελάχιστη κατάκτηση κάθε δημοκρατικού κράτους δικαίου και αντίστοιχη υποχρέωση των θεσμικών του φορέων, και των ΜΜΕ να μη στοχοποιούν πρόσωπα, να μην διακινούν τις φωτογραφίες τους, και να μην έχουν ήδη καταδικάσει τον δήθεν “θύτη”, προτού του δοθεί η ευκαιρία να εκφέρει τη δική του άποψη για γεγονότα που δημοσιοποιήθηκαν από τρίτους. Όλα αυτά που η Δικαιοσύνη ως πρωταρχικά αρμόδιος φορέας σέβεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις εν προκειμένω έχουν ήδη παραβιαστεί από τους όψιμους μιμητές της, που την υποκαθιστούν στο έργο της. Καλώ την Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς, και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σεβαστούν πρώτα την οικογένειά μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου, να αναμείνουν όσα υποχρεούμαι πλέον να εισφέρω σε κάθε αρμόδια αρχή και να αποστούν από κάθε ενέργεια που θα θυματοποιήσει περαιτέρω μέλη της οικογένειάς μου και εμένα προσωπικά», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κατηγορούμενος για την σεξουαλική κακοποίηση της Σοφίας Μπεκατώρου.

Παράλληλα, υπό την πίεση των καταιγιστικών εξελίξεων, η Ομοσπονδία κινήθηκε πλέον σε άλλο ύφος αναφορικά με την πρώτη ανακοίνωσή της για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της Σοφίας Μπεκατώρου.

Έτσι η ΕΙΟ δήλωσε «συγκλονισμένη από την χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων στον Τύπο στις οποίες προχώρησε η αθλήτριά μας, Ολυμπιονίκης κυρία Σοφία Μπεκατώρου», διευκρινίζοντας παράλληλα πως θα στηρίξει την πρωταθλήτρια και θα σταθεί αρωγός της σε ό,τι χρειαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας, σε κάθε αρμόδια αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη της αντίδραση μετά τις αποκαλύψεις η ΕΙΟ είχε αναφέρει ότι δεν έλαβε ποτέ καταγγελία προτρέποντας την Ολυμπιονίκη να προχωρήσει ακόμη και τώρα σε καταγγελία, προκειμένου η ΕΙΟ «να πράξει τα δέοντα», εφόσον η περίπτωση εμπίπτει στην αρμοδιότητά της.

Στο μεταξύ οι αποκαλύψεις την Σοφίας Μπεκατώρου εκκίνησαν ένα ντόμινο αποκαλύψεων καθώς και άλλες αθλήτριες ξεκίνησαν  να μιλούν ανοιχτά για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης που υπέστησαν σε νεαρή ηλικία.

Η πρώην διεθνής αθλήτρια της υδατοσφαίρισης και πρωταθλήτρια του τριάθλου, Μάνια Μπικόφ, με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης περιέγραψε όσα βίωσε πριν από 30 χρόνια από γιατρό της Εθνικής ομάδας πόλο

Σε αποκαλύψεις προχώρησε και η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου τονίζοντας πως πριν από 27 χρόνια ντράπηκε, φοβήθηκε, δεν μίλησε. «Η κάθε γυναίκα έχει τους δικούς τους λόγους να μην μιλήσει. Έχω δεχτεί αμέτρητα μηνύματα» είπε η παγκόσμια πρωταθλήτρια κολύμβησης, τονίζοντας: «Αυτός ο φόβος, η σιωπή συντηρεί αυτές τις καταστάσεις», υπογράμμισε. 

naftemporiki.gr