Skip to main content

Η δίκη του Τραμπ και το κύρος της Αμερικής

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Στην ουσία της υπόθεσης εισήλθε χθες η διαδικασία της δίκης για την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ. Κατά την πρώτη από τις τρεις συνολικά ημέρες που έχουν στη διάθεσή τους οι Δημοκρατικοί κατήγοροι, επιχείρησαν να στηρίξουν το κατηγορητήριο το οποίο ενέκρινε στις 18 Δεκεμβρίου η Βουλή των Αντιπροσώπων. Στις πρώτες αυτές 24 ώρες, οι κατήγοροι του Αμερικανού προέδρου, χωρίς διακοπές ή ενστάσεις από γερουσιαστές ή δικηγόρους του Ντόναλντ Τραμπ – που θα πάρουν τον λόγο το Σάββατο – έκαναν λόγο για ένα διεφθαρμένο σχέδιο με σκοπό να εξαναγκαστεί η Ουκρανία να συνδράμει στην επανεκλογή του. Και προειδοποίησαν ότι εάν η Γερουσία απαλλάξει τον πρόεδρο και από τις δύο κατηγορίες – κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της έρευνας του Κογκρέσου – θα πληγεί το κύρος της Αμερικής, στην οποία είναι στραμμένα τα βλέμματα όλου του κόσμου τις μέρες αυτές.

Στόχος των Δημοκρατικών γερουσιαστών και απαραίτητη προϋπόθεση για να στηρίξουν το κατηγορητήριο εις βάρος του Τραμπ είναι να κλητευθούν ως μάρτυρες άνθρωποι από το στενό περιβάλλον του προέδρου με άμεση γνώση της υπόθεσης, όπως ο πρώην σύμβουλος Ασφαλείας Τζόν Μπόλτον. Παραταύτα αρνούνται κατηγορηματικά τη λεγόμενη «ανταλλαγή μαρτύρων», δηλαδή της συναίνεση των Ρεπουμπλικανών να καταθέσει ο Μπόλτον εφόσον κλητευθεί ως μάρτυρας και ο γιος του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ.

«Το εμπόριο δεν είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ. Ο ίδιος ο Μπάιντεν, ο οποίος τέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ επειδή ο γιος του Χάντερ βρισκόταν στο Δ.Σ. της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Burisma, τόνισε ότι δεν θα συμμετάσχει σε «εμπόριο μαρτύρων». «Δεν πρόκειται να το μετατρέψουμε σε φάρσα ή πολιτικό θέατρο», δήλωσε ο Μπάιντεν υπογραμμίζοντας ότι δεν σκοπεύει να συμμετέχει σε αυτό.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα αθωωθεί από τη Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς. Ο ίδιος, σε μία ισχυρή δόση περιφρόνησης, δήλωσε από την Ελβετία ότι οι Δημοκρατικοί δεν έχουν αρκετά στοιχεία για να τον απομακρύνουν από τον Λευκό Οίκο. Δεν είναι ωστόσο σαφές ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της δίκης αυτής στις προεδρικές εκλογές και την προσπάθειά του να επανεκλεγεί.

Το βέβαιο είναι πως οι Αμερικανοί θέλουν μία δίκαιη δίκη, ενώ όσον αφορά την προσκόμιση αποδείξεων σε αυτήν και την κλήτευση μαρτύρων, η πλειονότητα των πολιτών φαίνεται πως τάσσεται πλεόν υπέρ, παρά τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών για το αντίθετο. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters / Ipsos που διενεργήθηκε από τις 17 έως τις 22 Ιανουαρίου και δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, οι περισσότεροι Αμερικανοί θα ήθελαν να ακούσουν νέους μάρτυρες, έστω και αν η θέση τους στο ζήτημα έχει αλλάξει ελάχιστα συγκριτικά με τον Δεκέμβριο.

Περίπου το 44% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να απομακρυνθεί από το αξίωμά του, ένα 15% δηλώνει ότι ο πρόεδρος πρέπει να υποστεί δημόσια επίπληξη και ένα  31% υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες εις βάρος του πρέπει να αποσυρθούν.