Skip to main content

Talk of the market: Πόσο το stress ενόψει των τεστ;

  • Στα ψηλά πενταετίας κινείται ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο οδεύοντας σε τεστ αντοχής της αντίστασης των 950 μονάδων, αν και χωρίς ανάλογη ενίσχυση της αξίας των συναλλαγών. Η όποια πιθανή διόρθωση, στο βαθμό που δεν θα διασπάσει τη στήριξη των 880 μονάδων, δεν υπονομεύει την ανοδική πορεία, λένε οι αναλυτές, που προβλέπουν επιλεκτική κινητικότητα σε μετοχές με story
  • Κάπως έτσι ερμηνεύουν για παράδειγμα την άνοδο της τιμής της μετοχής της Ελλάκτωρ στα υψηλά τριμήνου, καθώς ένα μήνα μετά την επιτυχημένη έκδοση ευρωομολόγου 600 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,375%, σχεδιάζει νέα “συμπληρωματική” έκδοση. Εξάλλου, η ηγεσία του ομίλου δεν έχει σταματήσει τις επαφές με ξένους επενδυτές. Φέρεται δε να είχε δώσει παρόν και στην πρόσφατη εκδήλωση της Axia Ventures για μεγαλοεπενδυτές όπως οι BlackRock, Blackstone, Brookfield, London&Regional, Lone Star, Farallon κ.α..  
  • Σε καλό δρόμο είναι οι επαφές της Alpha Bank με ξένους θεσμικούς, όπως επιβεβαιώνουν οι πληροφορίες από την παρουσίαση του project Galaxy σε road show στο Λονδίνο, οι οποίες καλλιεργούν προσδοκίες γι’ αυτές που ακολουθούν σήμερα στο Μιλάνο και αύριο μέσω τηλεδιασκέψεων. Ανάδοχοι της επικείμενης έκδοσης ομολόγου Tier II, τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ και έως 800 εκατ. ευρώ, είναι οι Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan, HSBC και Royal Bank of Scotland.
  • Τις προθέσεις της για την συμμετοχή της στο σχέδιο κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής με τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αναμένεται να ανακοινώσει προσεχώς η Τράπεζα Πειραιώς. Έχει ήδη γνωστοποιήσει τα σχέδια της για τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ το 2020 και είναι πιθανό ο πήχης να ανέβει.  
  • Παρεμπιπτόντως, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕBA) εγκαινίασε χθες δημόσια διαβούλευση για τις μελλοντικές αλλαγές στα stress test των τραπεζών στην ΕΕ, με στόχο να καταστήσει το πλαίσιο πιο ενημερωτικό, ευέλικτο και οικονομικά αποδοτικό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της EBA, Jose Manuel Campa. Η διαβούλευση θα είναι ανοιχτή έως 30 Απριλίου.
  • Υπερψηφίστηκε τελικά από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΕ – ΟΤΕ η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) και εκλέχθηκε νέος γενικός γραμματέας ο Βασίλης Κατσαρός. Σήμερα αναμένονται οι τελικές υπογραφές στη ΣΣΕ που έχει διάρκεια 19 μήνες και λήγει 31.7.2021. Προβλέπει: για όσους έχουν προσληφθεί πριν την 1.3.2015 μείωση μισθών 4,5%, από 9,5% που ισχύει σήμερα και επιστροφή στο 8ωρο όταν λήξει η ΣΣΕ με μείωση 1% και για όσους προσλήφθηκαν μετά την 1.3.2015 αύξηση 5,5% και επιπλέον 2% με τη λήξη της ΣΣΕ.  
  • Ώριμες συνθήκες στην αγορά ομολόγων, καθώς υποχωρούν οι αποδόσεις και τα spread (1,358% και 162 μονάδες βάσης αντίστοιχα), με τους επενδυτές να τοποθετούνται με γνώμονα επικείμενη κίνηση του ΟΔΔΗΧ. Πάντως η πρώτη κίνηση για τη νέα χρονιά έγινε με την έκδοση του πρώτου τριακονταετούς ομολόγου με ημερομηνία λήξης το 2050 σε αντικατάσταση των τριών ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας 3,8 δισ. ευρώ. Από τη συναλλαγή η τράπεζα εγγράφει στο α’ τρίμηνο του 2020 κέρδη 515 εκατ. ευρώ.
  • H εικόνα της αγοράς αποτυπώνει την επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και την προσδοκία αναβάθμισης της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους. Προς ώρας το θετικό momentum θέτει τo αξιόχρεο σε τροχιά αναβαθμίσεων για το 2020 αλλά θέλει αρκετούς μήνες για να ενταχθεί σε επενδυτική βαθμίδα. Σε αυτό το πλαίσιο, με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή έκθεση της Fitch.
  • Αύριο αναμένεται και το ανακοινωθέν των θεσμών για την ολοκλήρωση των συνεργασιών με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, με την έκθεση της Κομισιόν να αναμένεται στις 27 Φεβρουαρίου.
  • Εντωμεταξύ, στο οικονομικό πεδίο, πρωταγωνιστεί το ασφαλιστικό που αλλάζει άρδην, από την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για κύριες συντάξεις και την αύξηση επικουρικών που υπέστησαν περικοπές το 2016 για συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης 1.300 ευρώ μεικτά, μέχρι την κατάργηση των διπλών εισφορών για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση, τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού στήριξης των συντάξεων με αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 0,5% του ΑΕΠ αλλά και την ψηφιοποίηση και ενοποίηση e-EΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ. Το μπαράζ αλλαγών που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δημοσιοποιείται κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, σε συνέχεια συνάντησης του υπουργού Γιάννη Βρούτση με τους θεσμούς.