Skip to main content

Η… σοκολάτα προστατεύει από τον διαβήτη

Οι λάτρεις της σοκολάτας έχουν άλλον έναν λόγο για να μην αποφεύγουν την αγαπημένη τους… αμαρτία. Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στη Βρετανία έδειξε ότι κάποιες ουσίες που υπάρχουν στη σοκολάτα συμβάλλουν σημαντικά στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που προστατεύει τον οργανισμό από τον διαβήτη τύπου 2 και άλλες ασθένειες.

Οι ουσίες αυτές είναι τα φλαβονοειδή, δηλαδή τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν επίσης στο τσάι, το κόκκινο κρασί και όχι μόνο, ενώ παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι προστατεύουν από την άνοια, την υπέρταση, τα καρδιακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση τη μεγαλύτερη προστατευτική δράση παρέχουν οι ανθοκυανίνες, οι οποίες περιέχονται επίσης στις φράουλες, τα μύρτιλλα και τα βατόμουρα. Όταν οι ανθοκυανίνες υπάρχουν στον οργανισμό σε υψηλά επίπεδα μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και βελτιώνουν σημαντικά τη ρύθμιση της γλυκόζης.

Επίσης, οι ανθοκυανίνες μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες.

«Η έρευνα αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί για τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα φυσικά συστατικά μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από διαβήτη τύπου 2», είπε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγητής Aedin Cassiddy από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου East Anglia.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του University College του Λονδίνου και του πανεπιστημίου East Anglia, ενώ τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition.