Skip to main content

Κορωνοϊός- Ισραήλ: Η πρώτη δόση εμβολίου της Pfizer περιορίζει τη μεταδοτικότητα έως και 50%

Η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer περιορίζει τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού έως και 50% μετά από 14 ημέρες, ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, προσφέροντας μια ελπίδα στον πληθυσμό, αλλά και στον πλανήτη, αφού η χώρα έχει καταφέρει να παρουσιάσει το ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού στον κόσμο και μπορεί να προσφέρει αρκετά στοιχεία. Οι αρχικές μελέτες, τόνισε, δείχνουν ότι το εμβόλιο όχι μόνο σταματά τα συμπτώματα, αλλά μειώνει και τον κίνδυνο μόλυνσης.

Έχουν δημιουργηθεί ελπίδες ότι το εμβόλιο θα σταματήσει τη μετάδοση του ιού, γεγονός που σημαίνει ότι τα προγράμματα εμβολιασμού θα έχουν ακόμα καλύτερη επίδραση στη μείωση των ποσοστών περιπτώσεων. Ωστόσο, μπορεί  το εμβόλιο να σταματά το 50% των νέων μολύνσεων κορωνοϊού μετά από 14 ημέρες, όμως, τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητική τάση, παρόλο που η χώρα προχωρά με ταχύς ρυθμούς, έχοντας εμβολιάσει μέχρι στιγμής το 20% των πολιτών. 

Περίπου 9.000 άτομα την ημέρα μολύνονται, ενώ οι νοσηλείες βρίσκονται ακόμη σε υψηλό επίπεδο με 1.102 άτομα να βρίσκονται στα νοσοκομεία. Η Σάρον Αλρόι-Πρέις, επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε το 50% ποσοστό αποτελεσματικότητας, αλλά προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.

«Το 17% των νέων σοβαρών περιστατικών σήμερα, ή 180 περιπτώσεις, παρουσιάστηκαν μετά την πρώτη δόση», είπε στους δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα, δυο διαφορετικές προκαταρκτικές μελέτες από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης Maccabi και Calit, έδειξαν ότι οι λοιμώξεις μειώθηκαν κατά 60% και 33%, μετά από την πρώτη δόση εμβολίου. Η διαφορά των στοιχείων των δυο μελετών, δεν έχουν ωστόσο εξηγηθεί. 

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας Γιούλι Έντελσταϊν,  έχει προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς να παραμείνουν προσεκτικοί ακόμη και μετά από μια πρώτη δόση εμβολίου, εν μέσω ανησυχιών ότι θα μπορούσαν ακόμη να μολύνουν άλλους με την ασθένεια.

«Στο μυαλό μου, είναι σαν τη σκηνή από ταινία όπου σχεδόν ξεφεύγετε τον κίνδυνο, και την τελευταία στιγμή σας χτυπά μια σφαίρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «φαίνεται αυτό που ήδη γνωρίζουμε, δηλαδή ότι η πλήρης προστασία στο 95% έρχεται μετά από δύο ‘βολές’». 

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού του Ισραήλ, είναι αυτή τη στιγμή το ταχύτερο στον κόσμο, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, ακόμη και την εβραϊκή ημέρα του Shabbat, και ενισχύεται από εκατοντάδες ισραηλινούς γιατρούς, που δίνουν μάχη καθημερινά.  

Οι Times του Ισραήλ αναφέρουν ότι ο τελευταίος αριθμός εμβολισμών που δόθηκε από αξιωματούχους ήταν 1.910.330 .Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου,  πραγματοποίησε εκδήλωση την Τρίτη, εορτάζοντας τα 2 εκατ.  εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τους The Times of Israel, η έναρξη της δεύτερης δόσης στο Ισραήλ πρόκειται να ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα. 

Πηγή: Daily Mail