Skip to main content

Παιχνίδια με τις λέξεις

Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Κωστούλα
[email protected]

Με όποιον όρο και αν ειπωθεί, η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα, χωρίς να κλείσει την πόρτα πίσω της.

Δεν υπάρχει η έννοια της «καθαρής εξόδου» για το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο δεν πείθει τις αγορές παρά μόνο με το προστατευτικό δίχτυ του μηχανισμού διάσωσης της Ευρωζώνης.

Ο διεθνής οίκος Moody’s, ο οποίος αναβάθμισε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας την ώρα που ο πρωθυπουργός μιλούσε από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζει θετική την προοπτική μόνο και μόνο επειδή δεν προβλέπει παρατράγουδα ως προς την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και τη συνέχιση της πορείας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, είτε με αυτήν είτε με μια άλλη κυβέρνηση· αν και τοποθετεί τις εκλογές στο 2019.

Η αξιολόγηση του οίκου, την οποία πανηγυρικά υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός, με μια δεύτερη ανάγνωση, δεν αποκλείει τελικά αυτό που με κάθε ευκαιρία και καθόλου τυχαία υπερασπίζεται ο διοικητής της ΤτΕ, δηλαδή το σενάριο μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, η οποία θα ενεργοποιείται μόνο με την ανάληψη της δέσμευσης για την εφαρμογή επιπλέον μέτρων.

Κάθε άλλο μάλιστα, αφού μια περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου θα κριθεί από «επιπλέον μεταρρυθμίσεις πέρα από το πρόγραμμα προσαρμογής», τουλάχιστον σύμφωνα με τη σχετική επεξήγηση του διεθνούς οίκου στη «Ν».

Την οικονομία λοιπόν μετασχηματίζουν μόνο οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες όμως φέρνουν αποτελέσματα σε δεύτερο χρόνο· έως και 6,5% αύξηση του ΑΕΠ έπειτα από 6 χρόνια, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Μέχρι σήμερα, η κοντόφθαλμη οπτική του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα ωθεί στην πάγια επιλογή της υπερφορολόγησης, η οποία «πονάει», αλλά «διαχέεται» στο σύνολο του πληθυσμού· που άλλωστε κατά ένα μεγάλο μέρος δεν καταβάλλει τους φόρους του: άλμα 174% στη φοροδιαφυγή που προκύπτει μέσα από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ.

Μόνο αληθινοί πολιτικοί ηγέτες θα αψηφήσουν το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος για να χαρίσουν μια μακροπρόθεσμη οικονομική προοπτική, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι τους ενδιαφέρει το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Ακόμη τους ψάχνουμε, μαζί με την κατάλληλη ορολογία, για την επόμενη ημέρα του προγράμματος.