Skip to main content

Σταμάτα Αττικής: Διάσπαρτες οι εστίες της πυρκαγιάς – Τέσσερις προσαγωγές υπόπτων

Η κατάσταση δείχνει σε ύφεση και βελτιωμένη. Το μέτωπο προς την Πεντέλη είναι ασφαλές και παραμένουν πολλές διάσπαρτες εστίες, ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις του το απόγευμα της Τρίτης σχετικά με τη μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 11:39 της Τρίτης σε περιοχή μίξης δάσους και κατοικιών, νότια του νεκροταφείου της Σταμάτας στην Αττική.

Όπως είπε, η επέμβαση των πυροσβεστικών δυναέμων ήταν άμεση, σε μια εξαιρετικά δύσκολη κι επικίνδυνη φωτιά.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως έχουν προσαχθεί ως ύποπτα για εμπρησμό τέσσερα άτομα, ενώ ήδη στην περιοχή είναι κλιμάκιο της ΔΑΕΕ, που ερευνά τα αίτια.

Σύμφωνα με τον υφπουργό, έπνεαν άνεμοι 6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούσαν τα 7, με αποτέλεσμα οι φλόγες να πάρουν γρήγορα διαστάσεις.

Όπως εξήγησε, στη νοτιοδυτική της πορεία, η πυρκαγιά πέρασε από τις περιοχές Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο, κινούμενη ανάμεσα στους οικισμούς και σε κατοικίες. Εστάλησαν, ανέφερε, δύο sms στους κατοίκους για οδηγίες για την ασφάλεια των ίδιων και των σπιτιών τους.

Για την κατάσβεση συνεχίζουν να επιχειρούν 310 πυροσβέστες, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα (τα δύο συντονιστικά), 9 αεροσκάφη, ανάμεσά τους και το Berier-200, καθώς και πολλοί εθελοντές πυροσβέστες κι εθελοντικές οργανώσεις.

Την επιχείρηση συντονίζει ο αρχηγός της πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, και από αέρος ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου. Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Άμεση κινητοποίηση και στοχευόμενη ήταν η παρέμβαση όλων των δυνάμεων επιχειρησιακών και πολιτικών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Διονύσου-Σταμάτας, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που πήρε μέρος στην έκτακτη ενημέρωση.

Όπως είπε, «ήμασταν όλοι εδώ… Ήταν μία δύσκολη πυρκαγιά, που μεταφερόταν από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα, με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να δημιουργούνται καινούρια μέτωπα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς και σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα.

«Είμαστε όλοι εδώ και θα προστατεύσουμε με απόλυτη προσήλωση το περιβάλλον, τα δάση και τους οικισμούς και φυσικά ανθρώπινες ζωές» δήλωσε κι απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες, καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών.