Skip to main content

Εκτεθειμένοι στη βία οι πρόσφυγες στην Ειδομένη καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Την εγκατάλειψη χιλιάδων προσφύγων ανάμεσα σε Ελλάδα και Βαλκάνια μετά την αιφνίδια επιβολή νέων περιορισμών στα σύνορα για τους Αφγανούς καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υπογραμμίζοντας ότι τους προσφέρεται ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ βρίσκονται εκτεθειμένοι στη βία και την κακοποίηση.

Ειδικότερα χθες ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση είδαν την Ελληνική Αστυνομία στο Πολύκαστρο να κλωτσάει Αφγανούς πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, επειδή αρνήθηκαν να επιβιβαστούν σε ένα λεωφορείο που θα τους οδηγούσε δια της βίας πίσω στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι ότι στην Ειδομένη, στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει περισσότερους από 100 ανθρώπους με τραυματισμούς που είναι αποτέλεσμα βίας, συμπεριλαμβανομένων δαγκωμάτων από σκύλους, σύμφωνα με τους ίδιους τους τραυματίες ήταν της αστυνομίας της ΠΓΔΜ.

Από τον Νοέμβριο οπότε και εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά οι περιορισμοί διέλευσης οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαπιστώνουν αύξηση του αριθμού των ασθενών στη Σερβία, οι οποίοι αναφέρουν ότι έπεσαν θύματα κακοποίησης στα χέρια των διακινητών και της αστυνομίας.

Μη βιώσιμη η κατάσταση

«Η κατάσταση είναι ήδη μη βιώσιμη και θα γίνει ακόμη χειρότερη τις επόμενες ημέρες», δηλώνει η Μαρί Ελισαμπετ Ινγκρέ (Marie Elisabeth Ingres), επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου 3.700 ανθρώπους στην ηπειρωτική χώρα, και μόνο 1.000 θέσεις είναι για τους ανθρώπους σε κίνηση. Η κυβέρνηση δημιουργεί δύο καταυλισμούς έξω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές το πλαίσιο λειτουργίας τους. Αν οι Αφγανοί εξακολουθήσουν να μην έχουν δυνατότητα διέλευσης στα σύνορα, όλο το σύστημα υποδοχής θα έχει φθάσει στα όριά του σε μόλις οκτώ ημέρες. Ελλείψει οποιουδήποτε ρεαλιστικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι ότι η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση θα επιδεινωθεί».

Δραματικές ανθρωπιστικές συνέπειες

Χωρίς το δικαίωμα πλέον διέλευσης στην ΠΓΔΜ, εκατοντάδες Αφγανοί στέλνονται από την Ειδομένη στην Αθήνα, όπου οι εγκαταστάσεις υποδοχής είναι ήδη στα όριά τους. Ο συνωστισμός των ανθρώπων στην Ειδομένη έχει επίσης δημιουργήσει μία αντίστοιχη συσσώρευση ανθρώπων και στο λιμάνι του Πειραιά. Οι άνθρωποι που φθάνουν στο λιμάνι δεν μπορούν πλέον να έχουν κατευθυνθούν απευθείας προς την Ειδομένη, ενώ δεν έχουν καμία πληροφόρηση σχετικά με άλλες επιλογές.

Στην ανακοίνωσή τους οι ΓΧΣ στρέφονται κατά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που συνεχίζουν να επινοούν νέα και αυθαίρετα κριτήρια με μοναδικό στόχο τη μείωση της ροής των ανθρώπων. Εντείνοντας την κριτική η Σύμβουλοςσε θέματα μετανάστευσης Ορελί Ποντιέ αναφέρει ότι αυτό γίνεται με οποιοδήποτε κόστος και με πλήρη περιφρόνηση μετανάστευσης.

Η ίδια κάνει λόγο για αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να βρουν συλλογικές και ανθρώπινες απαντήσεις η οποία «προκαλεί μόνο χάος, αυθαιρεσία και διακρίσεις».

Οι πρώτοι περιορισμοί

Σύμφωνα με τους ΓΧΣ, οι πρώτοι περιορισμοί στη διέλευση τέθηκαν για πρώτη φορά σε ισχύ τον Νοέμβριο, όταν η μετακίνηση στα Βαλκάνια περιορίστηκε στις εθνικότητες των Σύρων, Ιρακινών και Αφγανών.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του τελευταίου Σαββατοκύριακου, οι αρχές της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας όρισαν νέα κριτήρια, προκειμένου να μειωθεί κι άλλο η ροή των προσφύγων και των μεταναστών που διασχίζουν τα εδάφη τους.

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά, ήταν η άρνηση της διέλευσης στους Αφγανούς, οι οποίοι αποτελούν το 30% των αφίξεων στην Ελλάδα, τόσο τα σύνορα  Ελλάδας-ΠΓΔΜ όσο και τα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Σερβίας.

Χωρίς στοιχειώδη βοήθεια και περιστατικά βίας

Χθες Τρίτη, 60 Αφγανοί έλαβαν την εντολή από τις αρχές της Σερβίας να επιστρέψουν στην ΠΓΔΜ και να καταγραφούν. Αυτή τη στιγμή δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στη Σερβία, με αποτέλεσμα να βρίσκονται παγιδευμένοι στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε οργανώσεις που θα μπορούσαν να τους παρέχουν προστασία, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα πάντα με τους ΓΧΣ, στη Σερβία, σε εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων υπάρχουν αρκετές γυναίκες και παιδιά, είτε τους απαγορεύτηκε η διέλευση στην Κροατία ή απωθήθηκαν άμεσα προς τη Σερβία από την Κροατία και τη Σλοβενία. Περίπου 1.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλειφθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο στα σύνορα της Σερβίας, χωρίς ενημέρωση και με ελάχιστη πρόσβαση ακόμη σε στοιχειώδη βοήθεια.

Σημειώνεται ότι από την αρχή του 2016, περισσότεροι από 94.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά, ενώ περισσότεροι από 320 έχουν πνιγεί προσπαθώντας να διασχίσουν το Αιγαίο Πέλαγος. Κατά μέσο όρο 2.000 άνθρωποι την ημέρα συνεχίζουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους με θαλάσσια διέλευση προς την Ελλάδα, όπου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την απελπιστική έλλειψη βοήθειας και προστασίας.