Skip to main content

ΗΠΑ: Ο υπεύθυνος για τον θάνατο νεαρού Αφροαμερικανού δεν θα διωχθεί για ρατσιστικό έγκλημα

Οι ομοσπονδιακές δικαστικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης ότι ο Τζορτζ Ζίμερμαν, ο οποίος απαλλάχθηκε για τον φόνο του νεαρού Αφροαμερικανού Τρέιβον Μάρτιν το 2012 στην Φλόριντα, δεν θα διωχθεί για ρατσιστικό έγκλημα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ επισημαίνει στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ότι ο θάνατος του Τρέιβον Μάρτιν υπήρξε μία «συγκλονιστική τραγωδία», ωστόσο η ομοσπονδιακή δικαστική έρευνα η οποία διενεργήθηκε δεν κατέληξε σε επαρκή στοιχεία για την απαγγελία κατηγορίας κατά του κ. Ζίμερμαν για παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων.

Ο τελευταίος, ο οποίος εκτελούσε βάρδια φύλακα της γειτονιάς του στο Σάνφορντ της Φλόριντα, σκότωσε στις 26 Φεβρουαρίου 2012 τον άοπλο νεαρό μαύρο Τρέιβον Μάρτιν, ο οποίος είχε βγει από το σπίτι του για να αγοράσει καραμέλες, πυροβολώντας τον στην πλάτη.

Η υπόθεση αναζωπύρωσε τη φυλετική ένταση στις ΗΠΑ, η οποία κλιμακώθηκε το 2013 μετά την απαλλαγή του κ. Ζίμερμαν από τις κατηγορίες. Έκτοτε, εκείνος έχει απασχολήσει επανειλημμένως την αστυνομία για επεισόδια βιαιοπραγίας κατά προσώπων του περιβάλλοντός του, μολονότι τότε είχε καταφέρει να πείσει σώμα ενόρκων της πόλης του ότι ενήργησε στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης άρχισε ομοσπονδιακή έρευνα εάν στην ενέργεια του κ. Ζίμερμαν υπήρχαν ρατσιστικά κίνητρα. Τελικώς, μετά την εξέταση 75 μαρτύρων, την επανεξέταση των δηλώσεων του Ζίμερμαν με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων της βαλλιστικής, τη νέα ανάλυση των αποτελεσμάτων της αυτοψίας και του συνόλου των καταθέσεων της αστυνομίας, δεν συγκεντρώθηκαν αρκετά στοιχεία για να παραπεμφθεί για ρατσιστικό έγκλημα.