Skip to main content

Γ. Βαρουφάκης: Θα γίνουν οι 100 δόσεις

Κατηγορηματικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον Real FM, όσον αφορά στο ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο και να μειωθούν συντάξεις και μισθοί. «Η απάντηση είναι και στα τρία “όχι”», ανέφερε.

Τόνισε επίσης ότι οι 100 δόσεις θα γίνουν, «αλλά υπάρχουν κάποιες πολύ καλές ιδέες από οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει ακόμα πιο έξυπνο αυτό το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις. Οι ανακοινώσεις μας για αυτό το ζήτημα θα ακολουθήσουν μετά από 1-2 εβδομάδες».

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μην αλλάξει μέσα στο 2015», καθώς «είναι ένας απαράδεκτος φόρος». Δεν προσδιόρισε όμως χρονικά πότε θα γίνει αυτή η αλλαγή.

Για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, σημείωσε ότι αυτό θα αποφασιστεί σε συνδυασμό με τον γενικό προγραμματισμό της κυβέρνησης μετά τον Ιούνιο.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, ενώ στο ερώτημα αν θα υπάρξει αύξηση μεσοσταθμικά του συγκεκριμένου φόρου στη χώρα ανέφερε: «Αυτό θα το κοιτάξουμε και θα σας πούμε. Κάποια μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ που δεν θα αφορά ούτε την παραμεθόριο, ούτε τα βιβλία, ούτε τον Τύπο, αλλά ούτε βεβαίως και τα νησιά του Αιγαίου μπορεί να αποφασίσουμε. Δεν δεσμευόμαστε».

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, υπογράμμισε ότι ο στόχος του 3% που θα ήταν «καταστροφικός» για την οικονομία δεν συζητείται πλέον. «Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 1,5%», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ξεκινήσουν άμεσα.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως είναι πεπεισμένος, ότι αν του είχε δοθεί η ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Γλέζο και του είχε εξηγήσει, «θα είχε καταλάβει τη μεγάλη επιτυχία που πέτυχε η κυβέρνηση» και εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα ήταν περήφανος.