Skip to main content

Ευρωζώνη: Ανοίγουν τις στρόφιγγες για τα νοικοκυριά οι τράπεζες

Κοντά σε χαμηλά διετίας παρέμεινε τον Ιανουάριο ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης στην Ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι ο δανεισμός προς νοικοκυριά έφτασε σε νέα υψηλά για την μετά- κρίσεως εποχή.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 3,2% όσο ακριβώς και τον Δεκέμβριο. Στη Γερμανία τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ ο ρυθμός των πιστώσεων προς εταιρείες υποχώρησε στο 5,6% από 6,5%. Ωστόσο στη Γαλλία και την Ισπανία η εικόνα ήταν βελτιωμένη. Στην Ιταλία εξακολουθούμε να έχουμε πιστωτική συρρίκνωση, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς (-4,5% έναντι -5,3%). 

Όσον αφορά στις χορηγήσεις δανείων προς νοικοκυριά ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε στο 3,7% από 3,6% τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από τον Δεκέμβριο του 2008 και δείχνει ότι θα συνεχιστεί η σταθερή επιτάχυνση που άρχισε πριν από πέντε χρόνια. 

Ο δείκτης προσφοράς χρήματος M3 σκαρφάλωσε στο 5,2% από 4,9%, αλλά ήταν ελαφρώς χαμηλότερος των προσδοκιών, που τον ήθελαν στο 5,3%. 

Πηγή: Reuters