Skip to main content

Οι μικροεπενδυτές ποντάρουν τώρα στην κάνναβη

Μια νέα μάχη φαίνεται να εξελίσσεται μεταξύ των μικροεπενδυτών της Wall Street και των ισχυρών παικτών του σορταρίσματος των μετοχών. Αφού εκτόξευσαν στα ύψη τη μετοχή της αλυσίδας καταστημάτων ηλεκτρονικών παιχνιδιών Gamestock και την τιμή του άργυρου μόνον και μόνον για να διαψεύσουν τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου ή hedge funds που είχαν στοιχηματίσει στην πτώση τους, οι μικροεπενδυτές της Wall Street έχουν στρέψει τελευταία την προσοχή τους στις εταιρείες φαρμακευτικής κάνναβης.

Εμπνευσμένοι από την κοινότητα WallStreetBets του ιστότοπου Reddit και με την προσδοκία ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα υιοθετήσει πιο χαλαρούς κανόνες για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, μικροεπενδυτές έχουν οδηγήσει τις μετοχές των Tilray και Sundial Growers σε άνοδο πάνω από 50% στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Χθες οι ίδιες μετοχές κατέγραφαν διψήφια άνοδο. Σύμφωνα με τη Swaggystocks, η οποία μετρά το επενδυτικό κλίμα στη διαδικτυακή κοινότητα WallStreetBets που έχει πια περίπου 8 εκατ. συμμετέχοντες, οι μετοχές των Tilray και Sundial Growers είναι οι πλέον πολυσυζητημένες. Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον για σορτάρισμα της μετοχής της Tilray, έτσι όπως υπολογίζεται από τις μετοχές που δανείζονται τα hedge funds για να προχωρήσουν σε ακάλυπτες πωλήσεις -δηλαδή σορτάρισμα- έφθασε στο 37% από το 27% που ίσχυε στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Ortex.

Άλλοι κλάδοι

Υπάρχουν κι άλλοι κλάδοι της οικονομίας που έχουν προσελκύσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Εκτός του τεχνολογικού κλάδου, η συγκυρία της πανδημίας, με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και την κοινωνική αποστασιοποίηση, έχει ωφελήσει επίσης τις εταιρείες ταχυμεταφορών.

Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα είναι η μετοχή της FedEx που έχει υπερδιπλασιαστεί από τα χαμηλά επίπεδα του περσινού Μαρτίου, όταν είχε ξεσπάσει το πρώτο κύμα της πανδημίας της νόσου Covid-19, από τα 120 στα 253 δολάρια. Μεγάλη άνοδο έχει επίσης εμφανίσει η μετοχή της DHL από τα 20,84 ευρώ τον περσινό Μάρτιο στα 42,62 ευρώ εν μέσω της χθεσινής συνεδρίασης, ανακοινώνοντας κέρδη ρεκόρ στα τέλη του περασμένου μηνός.