Καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη η μεταναστευτική/ προσφυγική κρίση, οι Σύροι πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη χρησιμοποιούν μια ποικιλία μέσων και υπηρεσιών που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία για το επικίνδυνο ταξίδι τους.
Αυτά τα μέσα βρίσκονται στο επίκεντρο δημοσιεύματος του New Scientist, από τα smartphones μέχρι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.α.Τα «έξυπνα κινητά» αποτελούν σημαντικό εργαλείο επιβίωσης, καθώς- πέραν από τις κλασικές δυνατότητες τηλεπικοινωνίας που προσφέρουν- παρέχουν υπηρεσίες GPS, οι οποίες είναι απαραίτητες για το μακρύ ταξίδι μέχρι την Ευρώπη.
Επιπλέον, το Facebook παρέχει σημαντικές πληροφορίες για όσους σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα ή είναι ήδη καθ’οδόν (όπως το ποιες περιοχές είναι ασφαλείς και ποιες όχι, εάν κάπου το νερό είναι πόσιμο κλπ)- ενώ πολύ συχνά αποτελεί μέσον επικοινωνίας των διακινητών με τους «πελάτες» τους. Σημαντικός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι και ο ρόλος του WhatsApp, που παρέχει έναν πολύτιμο τρόπο επικοινωνίας με φίλους και οικογένεια.
Όσον αφορά στην πρόσβαση στο Ίντερνετ, έχει αναφερθεί η χρήση μιας ασυνήθιστης «πατέντας», με τη μετατροπή ενός εθελοντή σε «κινούμενο Wi-Fi router». Για περίπου 100 δολάρια, αγοράζεται ένα έτοιμο προς χρήση Wi-Fi hotspot και προπληρωμένες SIM, φορτώνονται στο σακίδιο κάποιου και ο εθελοντής αποτελεί το «σημείο πρόσβασης» για την ομάδα. Τα δίκτυα αυτά διαρκούν περίπου 6 ώρες πριν χρειαστεί επαναφόρτιση, και μπορούν να εξυπηρετούν γύρω στα 10-12 άτομα ανά πάσα στιγμή.
Επίσης, υπάρχει ποικιλία ιστοσελίδων και blogs που επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας, όπως το Refugees Welcome Pad καθώς και το Refugees Welcome στη Γερμανία που περιγράφεται ως «Airbnb για πρόσφυγες». Μέσω αυτού, Γερμανοί πολίτες που είναι πρόθυμοι να φιλοξενήσουν πρόσφυγες ή να παρέχουν χρήματα για ενοίκιο διασυνδέονται με τους πρόσφυγες.
Οι δημιουργοί του συνεργάζονται με εθελοντές από όλο τον κόσμο για το στήσιμο αντίστοιχων υπηρεσιών και σε άλλες χώρες. Επίσης, δεν θα έπρεπε να παραβλεφθεί το Facebook Group «Syria is calling» (Ισλανδία) ή η εφαρμογή για πρόσφυγες που δημιούργησε ένας πρόσφυγας ο οποίος πέρασε στην Τουρκία από τη Συρία. Η εφαρμογή (Gherbetna) βοηθά στη συμπλήρωση εγγράφων και προβάλλει αγγελίες και λίστες με «φιλικές» επιχειρήσεις. Οι νεοαφιχθέντες μπορούν επίσης να απευθύνονται σε forum για βοήθεια.