Skip to main content

Desktop υπολογιστές για τον αναπτυσσόμενο κόσμο

Η εξάπλωση των «έξυπνων» φορητών συσκευών έχει «πιάσει» και τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου πλέον δεν είναι σπάνιο να βλέπει κανείς smartphones ή τηλεοράσεις. Ωστόσο, δεν ισχύει αυτό και για πιο σταθερού χαρακτήρα εξοπλισμό, όπως τους desktop υπολογιστές. Αυτό, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNN, σκοπεύει να αλλάξει η Endless Computers, παρουυσιάζοντας ένα απλό, ανθεκτικό και οικονομικό μηχάνημα που απευθύνεται στα καταναλωτικά κοινά των αναπτυσσόμενων χωρών.

Όπως δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ο Ματ Ντάλιο, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η ιδέα για τη δημιουργία ενός υπολογιστή αξίας 169 δολαρίων προέκυψε ενώ ταξίδευε, καθώς διαπίστωσε ότι, ακόμα και αν πολλά σπίτια δεν είχαν υπολογιστή, συχνά είχαν μια HD οθόνη. «Ήμουν στην Ινδία και κοίταξα μια τηλεόραση και μετά το χέρι, όπου είχα ένα τηλέφωνο, οπότε σκέφτηκα γιατί να μην τα συνδέσω;».

Όπως υποστηρίζει, αν και τα smartphones σαρώνουν τις αναπτυσσόμενες αγορές, ο desktop υπολογιστής αποτελεί ακόμα το βασικό εργαλείο στο οποίο κάθεται κάποιος για να αποκτήσει καθημερινά πρόσβαση στην «οικονομία της γνώσης». Η μόνη διαφορά, αναφέρει, ανάμεσα σε ένα smartphone και έναν υπολογιστή είναι η παρουσία οθόνης, πληκτρολογίου, mouse και λειτουργικού.

Βασική πρόκληση ήταν η εύρεση λειτουργικού: αρχικά εξετάστηκαν το Android και τα Windows, όπως και το Chrome και το Linux, ωστόσο όλα είχαν τα μειονεκτήματά τους για τη δουλειά που προορίζονταν. Εν τέλει κατέληξαν σε ένα λειτουργικό βασισμένο στο Linux με εύχρηστο interface και άρχισαν μια καμπάνια στο Kickstarter, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση 100.000 δολαρίων σε χρόνο ρεκόρ.

Η εταιρεία σκοπεύει να αρχίσει τις πωλήσεις στο Μεξικό μέσα στον Μάιο. Το μηχάνημά της, υπό την ονομασία Endless, διαθέτει app-based λογισμικό και hardware ειδικά σχεδιασμένο για τα δεδομένα μιας όχι και τόσο σίγουρης/ σταθερής τροφοδοσίας με ενέργεια. Το Endless έρχεται τόσο σε έκδοση των 32 GB όσο και των 500 GB, και στις δύο περιπτώσεις με δύο GB RAM. H κεντρική ιδέα είναι ο «εγκιβωτισμός» του Ίντερνετ για καταναλωτές εκτός δικτύου: η κάθε μονάδα έχει προεγκατεστημένη μια εγκυκλοπαίδεια, συνταγές, εκπαιδευτικό υλικό και πληροφορίες περί υγείας. Η πιο δημοφιλής εφαρμογή, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι η Wikipedia.