Skip to main content

Διαθέσιμη online για τους πάντες ήταν βάση δεδομένων με στοιχεία εκατομμυρίων Μεξικανών

Βάση δεδομένων με στοιχεία εκατομμυρίων Μεξικανών ψηφοφόρων ήταν προσβάσιμη στο ευρύ κοινό μέσω του Ίντερνετ, όπως ανακάλυψε Αμερικανός ερευνητής.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, σε αυτήν περιλαμβάνονταν ονόματα, διευθύνσεις, ημερομηνίες γέννησης και αριθμοί εκλογικού μητρώου 87 εκατ. Μεξικανών ψηφοφόρων.

Την ανακάλυψη αυτή έκανε ο Κρις Βίκερι, ο οποίος διερευνούσε μη ασφαλείς βάσεις δεδομένων με ειδικό εργαλείο, ονόματι Shodan. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα δεδομένα έχουν έκτοτε κατεβεί offline.

«Όταν άνοιξα τη βάση δεδομένων είδα ονόματα, διευθύνσεις και αριθμούς. Άρχισα να ψάχνω στο Google τις διευθύνσεις για να βρω πού ήταν» είπε στο BBC ο Βίκερι, ερευνητής ασφαλείας για την εταιρεία λογισμικού MacKeeper. «Όλες οι διευθύνσεις αποδείχτηκε ότι ήταν στο Μεξικό».

Η ανακάλυψη αυτή έγινε στις 14 Απριλίου, και ο ερευνητής στην αρχή δυσκολεύτηκε να έρθει σε επαφή με κάποιον αρμόδιο για να ενημερώσει για τη διαρροή. Εν τέλει, ένας Μεξικανός που ήταν στο κοινό σε ομιλία στο Χάρβαρντ, τον βοήθησε να επαληθεύσει τα δεδομένα, αφού βρήκε τα στοιχεία του πατέρα του στη βάση. Παράλληλα, δημοσιογράφος που ήταν επίσης παρών τον βοήθησε να ενημερώσει το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο του Μεξικού, που οργανώνει τις ομοσπονδιακές εκλογές στη χώρα.

Η βάση δεδομένων είχε κατεβεί από το Ίντερνετ ως τις 22 Απριλίου. Όπως είπε ο Βίκερι, η κυβέρνηση της χώρας τον έχει καλέσει ως επίσημο προσκεκλημένο, ενώ ο ίδιος βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα όλων των μεγάλων εφημερίδων του Μεξικού.

Αντίστοιχο περιστατικό είχε λάβει χώρα πρόσφατα και στις Φιλιππίνες, με δεδομένα 70 εκατ. πολιτών, ενώ τον περσινό Δεκέμβριο ο Βίκερι βρήκε δεδομένα 191 εκατ. Αμερικανών ψηφοφόρων, όταν έγινε δυνατή η πρόσβαση σε αμερικανική βάση δεδομένων μέσω του Ίντερνετ. Όσον αφορά στους κινδύνους τέτοιων διαρροών, ο ίδιος επισημαίνει ότι πρόκειται για πληροφορίες που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν απατεώνες για παραπλανήσουν ανυποψίαστους χρήστες και να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στα συστήματά τους- ενώ, ειδικά στην περίπτωση του Μεξικού, όπου γίνονται 100.000 απαγωγές κάθε χρόνο, γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο επικίνδυνη είναι η δημοσιοποίηση διευθύνσεων.