Skip to main content

Η πορνογραφία και το ακατάλληλο υλικό εξακολουθούν να «παραμονεύουν» στο Ίντερνετ

Πάνω από τα δύο τρίτα (το 68%) των χρηστών τεχνολογιών Γονικού Ελέγχου (parental control) της Kaspersky Lab αντιμετώπισαν ακατάλληλο για παιδιά ή επιβλαβές online περιεχόμενο μέσα στο 2014, σύμφωνα με την έρευνα «Children Online» της εταιρείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, συγκεκριμένα, οι τεχνολογίες προστασίας της Kaspersky Lab εντόπισαν αρκετές κατηγορίες επιβλαβούς υλικού, όπως περιεχόμενο ακατάλληλο για ανηλίκους, τυχερά παίγνια και ιστοσελίδες με πληροφορίες για όπλα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης της εταιρείας, πάνω από τους μισούς (59,5%) χρήστες τεχνολογιών Γονικού Ελέγχου στην Ελλάδα ήρθαν αντιμέτωποι με πορνογραφικό περιεχόμενο. Το 38,7% συνάντησε ιστοσελίδες τυχερών παιγνίων/ τζόγου, ενώ σχεδόν ένας στους τέσσερις χρήστες αντιμετώπισε ιστότοπους με όπλα. Αντίστοιχα, το 20% των χρηστών ήρθε αντιμέτωπο με ιστοσελίδες, που περιείχαν υβριστικό περιεχόμενο και βωμολοχίες.

Οι ιστοσελίδες, που μεταφέρουν τέτοιου είδους ακατάλληλο περιεχόμενο (πορνογραφία, τυχερά παίγνια, όπλα, υβριστικό περιεχόμενο) και άλλες που αφορούν ναρκωτικά, προϊόντα καπνού και αλκοόλ, ήταν αυτές που εμποδίστηκαν πιο συχνά από τις λύσεις της Kaspersky Lab. Η συχνότητα των εντοπισμών δείχνει πόσο εύκολο είναι για τους χρήστες να συναντήσουν τέτοιου είδους περιεχόμενο στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χώρες όπου οι λύσεις Γονικού Ελέγχου της Kaspersky Lab εντόπισαν ακατάλληλο περιεχόμενο πιο συχνά ήταν η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία. Η Γαλλία, το Βιετνάμ, η Βραζιλία και η Αλγερία βρέθηκαν, επίσης, στην πρώτη δεκάδα της σχετικής κατάταξης, αλλά ήταν σχετικά πιο ασφαλείς, λόγω της χαμηλότερης συχνότητας εντοπισμού.

Η έρευνα έδειξε ότι κάθε χώρα ή περιοχή έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αναφορικά με τις κυρίαρχες online απειλές για τα παιδιά. Για παράδειγμα, το ακατάλληλο για ανηλίκους περιεχόμενο ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τους χρήστες στις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Στην Ελλάδα, παρατηρήθηκαν 185 εντοπισμοί τέτοιου είδους περιεχομένου ανά χρήστη. Αντίστοιχα υψηλά νούμερα παρατηρήθηκαν και σε χώρες, όπως η Τσεχία (66 εντοπισμοί ανά χρήστη), η Ρουμανία (127 εντοπισμοί ανά χρήστη) και η Ουγγαρία (263 εντοπισμοί ανά χρήστη).

Το περιεχόμενο σχετικά με αλκοόλ, προϊόντα καπνού και ναρκωτικά ήταν μια σημαντική απειλή για τους χρήστες στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, με τη συχνότητα εντοπισμού να είναι ιδιαίτερα υψηλή σε αυτές τις χώρες. Οι σελίδες τυχερών παιγνίων και τζόγου αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη online απειλή για τα παιδιά στις χώρες της Βαλτικής (118 εντοπισμοί ανά χρήστη).