Skip to main content

To πρώτο αντικείμενο που δημιουργήθηκε μέσω 3D εκτύπωσης από μέταλλα αστεροειδούς

Η Planetary Resources είναι μια από τις πλέον δραστήριες εταιρείες στον «φουτουριστικών» χαρακτηριστικών μεν, υπαρκτό πλέον δε, τομέα της εξόρυξης πρώτων υλών από αστεροειδείς- και ως εκ τούτου, πραγματοποιεί έρευνες σε μια σειρά από σχετικές υποκατηγορίες ενδιαφέροντος.

Μία εξ αυτών είναι και η 3D εκτύπωση – και η εταιρεία, στο πλαίσιο της CES στο Λας Βέγκας, και σε συνεργασία με την 3D Systems, παρουσίασε το πρώτο (όπως ισχυρίζεται) αντικείμενο το οποίο έχει δημιουργηθεί μέσω 3D printing από μέταλλα που έχουν προέλθει από αστεροειδή.

Το εν λόγω αντικείμενο (ένα πρωτότυπο διαστημοπλοίου) εκτυπώθηκε με ύλη έναν πραγματικό αστεροειδή, ο οποίος κονιορτοποιήθηκε, μετετράπη σε σκόνη και πέρασε από επεξεργασία μέσα από ένα 3D εκτυπωτή μετάλλων ProX DMP 320.

«Πρόκειται για το πρώτο κομμάτι που εκτυπώνεται τρισδιάστατα με υλικό από το εξώτερο Διάστημα, και είναι ενδεικτικό ενός σχεδίου που θα μπορούσε να προέλθει από έναν 3D εκτυπωτή στο μηδενικής βαρύτητας περιβάλλον του Διαστήματος» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο αστεροειδής (ή μετεωρίτης) που χρησιμοποιήθηκε προήλθε από το σημείο πρόσκρουσης Campo Del Cielo κοντά στην Αργεντινή, και αποτελείται από σίδηρο, νικέλιο και κοβάλτιο.

Η σκόνη «στρώθηκε» από τον εκτυπωτή σε λεπτά στρώματα και «έδεσε», μέσω λέιζερ, στρώμα- στρώμα σε στέρεο μέταλλο. Όταν ολοκληρώθηκε η σκόνη που έμενε απομακρύνθηκε για να επιδειχθεί το τελικό «προϊόν».

Σημειώνεται πως μέσα στο 2015, εκτοξεύθηκε επιτυχώς στο Διάστημα- από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό- το διαστημικό σκάφος Arkyd 3 Reflight (A3R) της Planetary Resources.

Επρόκειτο για έναν μικρό δορυφόρο- σκάφος επίδειξης, που δοκίμασε κάποιες βασικές τεχνολογίες που η εταιρεία θα ενσωματώσει σε μελλοντικά διαστημόπλοια τα οποία θα αναζητήσουν πλούσιους σε πρώτες ύλες αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα.

To A3R είχε σταλεί στον ISS με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX τον Απρίλιο, στο πλαίσιο της αποστολής ανεφοδιασμού CRS-6.