Skip to main content

Smartphones που αναγνωρίζουν πρόσωπα

Επανάσταση στις κάμερες των κινητών σκοπεύει να φέρει η Qualcomm, προικίζοντας τα smartphones που έχουν εισχωρήσει σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής με τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν πρόσωπα, αλλά και άλλες εικόνες- όπως για παράδειγμα ένα τοπίο μιας πόλης, ένα ζώο κ.α.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT Technology Review, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το λογισμικό θα διατεθεί με την επόμενη «γενιά» chip της για φορητές συσκευές. H Qualcomm αποκαλεί την εν λόγω τεχνολογία Zeroth και θεωρεί ότι θα καταστήσει πιο κοινή τη χρήση του machine learning σε φορητές συσκευές. Πέρα από την επεξεργασία εικόνων, το λογισμικό αυτό είναι ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε να επιτρέπει στα τηλέφωνα να αναγνωρίζουν ομιλία ή άλλους ήχους, ή να αντιλαμβάνονται «μοτίβα» δραστηριότητας μέσω των αισθητήρων.

Ειδικότερα, η τεχνολογία χρησιμοποιεί μεθόδους deep learning, που έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες στην αναγνώριση ομιλίας και αντικειμένων, καθώς και άλλες δυνατότητες (όπως την αυτοεκπαίδευση προγραμμάτων πάνω σε ηλεκτρονικά παιχνίδια). Το λογισμικό deep learning βασίζεται ελαφρώς σε κάποια χαρακτηριστικά του ανθρώπινου εγκεφάλου: μπορεί να εκπαιδευτεί πάνω στην αναγνώριση συγκεκριμένων αντικειμένων σε εικόνες μέσω της επεξεργασίας φωτογραφιών σε ένα δίκτυο τεχνητών «νευρώνων» τοποθετημένων σε ιεραρχικά στρώματα.

Ο Τιμ Λέλαντ, αντιπρόεδρος product management της Qualcomm, αναφέρει ότι η εταιρεία σχεδιάζει συνεργασίες για την ανάπτυξη εφαρμογών που θα αξιοποιούν τις νέες αυτές δυνατότητες. Δεν διευκρίνισε ακριβώς με τι θα έχουν να κάνουν αυτές οι εφαρμογές, ωστόσο οι επιδείξεις μέχρι τώρα έχουν επικεντρωθεί κυρίως στις εφαρμογές για κάμερες.

Το λογισμικό Zeroth αναπτύσσεται για να λανσαριστεί μαζί με τον επεξεργαστή Snapdragon 820, που θα εισέλθει σε παραγωγή αργότερα μέσα στο έτος. Ο επεξεργαστής και το software στοχεύουν κυρίως σε κατασκευαστές drones και ρομπότ. Μία από τις πρώτες εφαρμογές του Zeroth, κατά τον Λέλαντ, θα έχει να κάνει με την εξοικονόμηση μπαταρίας μέσω της παρακολούθησης και προσαρμογής στους τρόπους που ένας χρήστης χρησιμοποιεί το κινητό του.