Skip to main content

Ο «πόλεμος» γύρω από την επέκταση χαρακτήρων στο Twitter: Τα υπέρ και τα κατά

Σήμα κατατεθέν του Twitter ήταν, από την αρχή της λειτουργίας του, το όριο των 140 χαρακτήρων, που «ανάγκαζε» τους χρήστες να είναι σύντομοι και περιεκτικοί. Ωστόσο, όπως έγινε πρόσφατα γνωστό (πρώτη αναφορά από το Re/code), υπάρχουν σχέδια για επέκταση του ορίου αυτού- και μάλιστα πολύ μεγάλη, μέχρι και τους 10.000 χαρακτήρες.

Φυσικά, αυτό δεν ήταν δυνατό να περάσει ασχολίαστο από την κοινότητα των φανατικών του Twitter, η οποία, όπως είναι γνωστό, έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Οι περισσότεροι «Twitterati» (η «ελίτ» του Twitter, που στα ελληνικά θα χαρακτηρίζονταν ως «Twitterάδες» ή, σε μια άλλη προσέγγιση, το «βαθύ Twitter») δείχνουν να τάσσονται κατά, ζητώντας από την εταιρεία να μην κάνει κάτι τέτοιο (όπως έγραψε χαρακτηριστικά ένας χρήστης, «εάν ήθελα να διαβάσω το “Πόλεμος και Ειρήνη” θα πετούσα το τηλέφωνο και θα πήγαινα σε βιβλιοθήκη»). Επίσης, πολλοί προβληματίζονται για το τι αλλαγές θα φέρει κάτι τέτοιο, καθώς θα αυξήσει τον όγκο και θα μειώσει την ποιότητα του υλικού που θα ανεβαίνει.

Το εν λόγω σχέδιο φαίνεται να αποτελεί την πιο πρόσφατη απόπειρα του Twitter στην κατεύθυνση της καινοτομίας, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και οι χρήστες. Αν και δεν υπήρξε επιβεβαίωση από τον διευθύνοντα σύμβουλο, Τζακ Ντόρσεϊ, ο ίδιος υπαινίχθηκε ότι κάτι διερευνάται, λέγοντας ότι «περνάμε πολύ καιρό παρατηρώντας τι κάνουν οι χρήστες στο Twitter και βλέπουμε ότι πολλοί τραβούν screenshots κειμένου και τα κάνουν tweet. Πώς θα ήταν εάν το κείμενο ήταν όντως κείμενο; Κείμενο που θα μπορεί να αναζητηθεί, να υπογραμμιστεί».

Πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν την ανησυχία πως το Twitter έτσι θα γίνει σαν το Facebook – ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, στα κοινωνικά δίκτυα το αίσθημα απέναντι στην Twitter Inc. ήταν σε θετικό 20% την Τετάρτη- κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν 20% παραπάνω θετικά tweets από ό,τι αρνητικά που αναφέρονται στο Twitter, μετά από ένα προηγούμενο «αρνητικό» όταν πρωτοκυκλοφόρησε το νέο.

Σε δημοσίευμα των Financial Times, όπου παρατίθενται τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κίνησης, αναφέρεται ότι μια τέτοια ενέργεια ενδεχομένως να κατέστρεφε το Twitter, καθώς θα απειλούσε την ίδια την υπόστασή του, αλλάζοντας/ εξαφανίζοντας ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του: Το όριο των 140 χαρακτήρων θεωρείται καταλύτης για δημιουργικότητα από πολλούς, που έδωσε το πλεονέκτημα απέναντι σε άλλες πλατφόρμες microblogging, κάνοντας το κοινό του να το αγαπήσει. Επέκταση στους 10.000 χαρακτήρες θα άλλαζε την «κουλτούρα» του Twitter, με πιθανότατα αρνητικές συνέπειες, καθώς θα χανόταν μέρος της «μαγείας».

Ωστόσο, στην άλλη πλευρά, υπογραμμίζεται ότι το να γίνει το Twitter των 15 δισ. δολαρίων κάτι σαν το Facebook των 290 δισ. δολαρίων, ίσως να μην είναι ακριβώς κακή ιδέα, καθώς το Facebook , ως γνωστόν, αυξάνει τα έσοδά του, ενώ του Twitter δείχνουν να επιβραδύνονται – και απαιτείται άρα κάποια αλλαγή. Ήδη οι χρήστες βρίσκουν τρόπους να «παρακάμπτουν» τον περιορισμό (με εικόνες, όπως προαναφέρθηκε, εφαρμογές σαν το Twitlonger κ.α.), οπότε τίθεται το ερώτημα εάν θα ήταν κακή ιδέα το να καθιερωθεί απλά αυτή η δυνατότητα- ενώ, όπως σημειώνεται, η χρήση links και screenshots που λαμβάνει χώρα τώρα ενθαρρύνει τους χρήστες να βγουν από το site, κάτι που προφανώς λειτουργεί αρνητικά. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται ότι η εταιρεία πράττει ορθώς να εξετάζει τέτοια ενδεχόμενα.