Skip to main content

Θέσπιση κανόνων για την «ουδετερότητα του Διαδικτύου»

Σημαντική εξέλιξη στη «μάχη» περί της «ουδετερότητας του Διαδικτύου» (net neutrality) αποτελεί η θέσπιση κανόνων από την αμερικανική Federal Communications Commission.

Η εν λόγω εξέλιξη θεωρείται νίκη για τους υπερμάχους τους, με την επιτροπή να υπερψηφίζει τις αλλαγές που προτάθηκαν από τον πρόεδρο, Τομ Γουΐλερ, με τρεις ψήφους υπέρ και δύο κατά. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η US Telecommunications Industry Association ανακοίνωσε ότι οι πάροχοιbroadband υπηρεσιών θα αναλάβουν άμεση νομική δράση όσον αφορά στις αλλαγές κανόνων.

Οι βασικές αλλαγές έχουν ως εξής: η πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες αναθεωρείται ως υπηρεσία τηλεπικοινωνιών, κάτι που σημαίνει ότι θα υποβάλλεται σε πολύ περισσότερους κανόνες και κανονισμούς και οι πάροχοι broadband δεν μπορούν να μπλοκάρουν ή να επιταχύνουν συνδέσεις επί πληρωμή, ούτε να υπογράψουν συμφωνίες με εταιρείες παραγωγής υλικού (paid prioritisation) για ομαλότερη παράδοσή του σε καταναλωτές. Επίσης, οι συμφωνίες διασύνδεσης, όπου εταιρείες υλικού πληρώνουν παρόχους broadband για σύνδεση με τα δίκτυά τους, θα υποβάλλονται σε κανόνες και κανονισμούς. Εταιρείες που θεωρούν ότι υφίστανται άδικες χρεώσεις, μπορούν να παραπονεθούν στην FCC, με τις υποθέσεις να εξετάζονται κατά περίπτωση. Όλοι οι κανόνες ισχύουν για παρόχους τόσο mobile υπηρεσιών όσο και σταθερών, ενώ δεν θα εφαρμοστούν κάποιοι κανόνες, όπως ο έλεγχος τιμών.

Πριν την ψηφοφορία, τα μέλη της επιτροπής άκουσαν τις εισηγήσεις μιας σειράς υπερμάχων της net neutrality, μεταξύ των οποίων και το ιδρυτής του Web,Τιμ Μπέρνερς Λι. Η γενικότερη αίσθηση μεταξύ των υπερμάχων είναι αυτή της «νίκης» – και όπως ήταν αναμενόμενο υπάρχουν αντιδράσεις από τους πολεμίους της, και συγκεκριμένα τον εταιρικό χώρο, με τη Verizon να ανακοινώνει ότι οι κανόνες της FCC είναι «γραμμένοι στην εποχή της ατμομηχανής και του τηλεγράφου» και ότι «η ιστορία θα κρίνει τις ενέργειες αυτές ως λανθασμένες». Από πλευράς του ο Σκοτ Μπέλτσερ, διευθύνων σύμβουλος τηςTelecommunications Industry Association, δήλωσε ότι το σετ κανόνων αποτελούσε υπερβολική αντίδραση και ότι αναμένονται αντιδράσεις από τους παρόχους. «Θα αναλάβουν δράση νομικής φύσης άμεσα και θα συνεχίσουν να δουλεύουν στο Κογκρέσο για να επιτύχουν νομοθεσία σχετικά με τους κανόνες αυτούς» δήλωσε στο BBC, συμπληρώνοντας ότι οι πάροχοι θα πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν στη σχετική υποδομή- και για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να περιμένουν κέρδη από τις επενδύσεις τους.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNN, οι πανηγυρισμοί περί «διάσωσης του Ίντερνετ» από την τελευταία εξέλιξη είναι υπερβολικοί, όπως και τα περί «καταστροφής του» εξαιτίας της επιβολής κανονισμών, καθώς υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος στην υπόθεση, εφόσον οι κανόνες δεν θα επισημοποιηθούν μέχρι το καλοκαίρι, ενώ αναμένεται και αμφισβήτησή τους από τις εταιρείες στο δικαστήριο. Μια δικαστική απόφαση θα μπορούσε να τους «παγώσει», ενώ ο επόμενος πρόεδρος, σε περίπτωση που είναι Ρεπουμπλικάνος, ενδεχομένως να τους αναστείλει.

Όπως επισημαίνεται, βραχυπτόθεσμα δεν αλλάζει κάτι – ωστόσο η FCC «μόλις έδωσε στον εαυτό της τη δύναμη να νικήσει ένα τρομερό τέρας: τους μονοπωλιακών αντιλήψεων ιδιοκτήτες δικτύων που μπορούν να πνίξουν την ελευθερία του Ίντερνετ μπλοκάροντας ιστοσελίδες- ή δημιουργώντας μια “γραμμή ταχείας κυκλοφορίας” για τις προνομιούχες, πλούσιες εταιρείες τεχνολογίας που μπορούν να πληρώσουν για αυτήν». Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται το «τέρας» αυτό απειλεί μάλλον φανταστική απειλή, καθώς σε προηγούμενες περιπτώσεις που χρειάστηκαν επεμβάσεις, η FCC χρησιμοποίησε υπάρχοντες κανόνες. «Οι νέοι κανόνες στην ουσία διατηρούν το status quo. Το Ίντερνετ σίγουρα φαίνεται ελεύθερο σήμερα. Θα φαίνεται έτσι και αύριο».