Skip to main content

Το Hubble και το James Webb κατέγραψαν τη σύγκρουση του σκάφους-καμικάζι με τον αστεροειδή (βίντεο)

Στις 26 Σεπτεμβρίου το σκάφος της αποστολής DART της NASA έπεσε με ταχύτητα 24 χιλιάδων χλμ./ώρα πάνω στον αστεροειδή Δίμορφο. Το σκάφος ξεκίνησε πριν από έντεκα μήνες το ταξίδι του από την Γη και έφθασε στον αστεροειδή Δίδυμο που έχει διάμετρο 800 μέτρων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 11 εκατ. χλμ. από τη Γη. Ενας διαστημικός βράχος διαμέτρου 160 μέτρων, ο Δίμορφος, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δίδυμο λειτουργώντας έτσι ως δορυφόρος του.

Στόχος της αποστολής ήταν το σκάφος να πέσει πάνω στον Δίμορφο για να τον εκτρέψει ελαφρά από την πορεία του. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων της NASA η σύγκρουση θα μεταβάλει την τροχιακή κίνηση του Δίμορφου και θα περιφέρεται πέριξ του Δίδυμου τουλάχιστον 73 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα.

Πολλά επίγεια τηλεσκόπια είχαν στρέψει τα όργανα τους στον Δίμορφο για να καταγράψουν τη σύγκρουση. Το ίδια έκαναν και τα διαστημικά τηλεσκόπια όπως το Hubble και το James Webb που κατέγραψαν την σκηνή της σύγκρουσης το μεν Hubble στο ορατό φάσμα του φωτός και το James Webb στο υπέρυθρο. Οι εικόνες των δύο τηλεσκοπίων δόθηκαν στη δημοσιότητα δίνοντας μια νέα οπτική του εγχειρήματος αλλά και επιπλέον δεδομένα στους επιστήμονες που μελετούν το συμβάν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος σχεδιάζει να εκτοξεύσει το 2024 μια αποστολή που θα ταξιδέψει στον Δίδυμο και τον Δίμορφο για να καταγράψει από κοντά τις επιπτώσεις της σημερινής σύγκρουσης, τον κρατήρα που θα δημιουργηθεί στον διαστημικό βράχο και τη νέα του τροχιά.

Naftemporiki.gr