Σάλο έχει προκαλέσει στον κόσμο της τεχνολογίας ρεπορτάζ του BBC Panorama, στο πλαίσιο του οποίου κατεγράφη κακομεταχείριση εργατών σε εργοστάσια στην Κίνα.
Ειδικότερα, όπως έδειξε οπτικό υλικό από γραμμή παραγωγής iPhone 6, το οποίο κατεγράφη «undercover», οι δεσμεύσεις της εταιρείας για την προστασία των εργαζομένων κατά κανόνα δεν τηρούνταν- πιο συγκεκριμένα, δεν τηρούνταν κανόνες σχετικά με ωράρια, κάρτες ταυτοποίησης, κοιτώνες, συναντήσεις και ηλικίες εργαζομένων στα εργοστάσια της Pegatron.
Η θέση της Apple είναι ότι διαφωνεί κάθετα με τα συμπεράσματα του ρεπορτάζ- ωστόσο, σε βίντεο κατεγράφησαν εξαντλημένοι εργάτες τους οποίους έπαιρνε ο ύπνος μετά από δωδεκάωρες βάρδιες στα εργοστάσια της Pegatron, στα περίχωρα της Σαγκάης. Δημοσιογράφος ο οποίος «διείσδυσε» ως «μυστικός», δουλεύοντας σε εργοστάσιο που κατασκευάζει τμήματα για υπολογιστές της Apple, αναγκάστηκε να δουλέψει 18 ημέρες συνεχόμενα παρά επανειλημμένα αιτήματα για μια ημέρα ρεπό. Άλλος ρεπόρτερ, του οποίου η μεγαλύτερη βάρδια ήταν 16 ώρες, ανέφερε ότι κάθε φορά που επέστρεφε στους κοιτώνες δεν μπορούσε καν να κινηθεί. «Ακόμα και αν πεινούσα, δεν ήθελα να σηκωθώ να φάω. Απλά ήθελα να ξαπλώσω και να ξεκουραστώ. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ το βράδυ εξαιτίας του στρες».
Σε ανακοίνωσή της η Apple υποστηρίζει ότι «δεν γνωρίζει άλλη εταιρεία που να κάνει τόσα όσα η ίδια για να διασφαλίζει δίκαιες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Συνεργαζόμαστε με προμηθευτές για την αντιμετώπιση ελλειμμάτων, και βλέπουμε συνεχή και σημαντική βελτίωση, αλλά ξέρουμε ότι η δουλειά μας δεν τελειώνει ποτέ».
Όπως επισημαίνει η εταιρεία, είναι κοινή πρακτική για εργάτες να κοιμούνται κατά τα διαλείμματα, αλλά θα διερευνηθούν ενδείξεις ότι τους παίρνει ο ύπνος ενώ δουλεύουν. Σύμφωνα με την Apple, παρακολουθούνται οι ώρες εργασίας άνω του ενός εκατ. εργατών, και το προσωπικό στην Pegatron είχε μέσο όρο 55 ώρες την εβδομάδα.
Οι κακές συνθήκες εργασίας στα κινεζικά εργοστάσια υπογραμμίστηκαν το 2010, όταν 14 εργαζόμενοι του μεγαλύτερου προμηθευτή της Apple (Foxconn) αυτοκτόνησαν. Μετά τις αυτοκτονίες, η εταιρεία δημοσίευσε ένα σετ από στάνταρ που καθόριζαν το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι εργάτες, ενώ μετακίνησε τμήμα της παραγωγής της στην Pegatron. Ωστόσο οι ρεπόρτερ του Panorama διαπίστωσαν πως αυτά τα στάνταρ παραβιάζονταν τακτικά.
Οι υπερωρίες υποτίθεται πως είναι εθελοντικές, ωστόσο σε κανέναν εκ των δημοσιογράφων δεν δόθηκε επιλογή. Πέρα από τις επιπλέον ώρες εργασίας, ένας ρεπόρτερ έπρεπε να παρακολουθήσει συναντήσεις πριν και μετά τη δουλειά, για τις οποίες δεν πληρωνόταν έξτρα, ενώ ένας άλλος στεγαζόταν σε κοιτώνα όπου 12 άτομα μοιράζονταν έναν περιορισμένο χώρο. Ωστόσο, η Apple υποστηρίζει ότι το ζήτημα του συνωστισμού έχει επιλυθεί, ενώ η Pegatron δηλώνει πως διερευνά τους ισχυρισμούς του ΒΒC και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα εάν διαπιστωθούν τέτοιες συνθήκες.
Το Panorama ταξίδεψε επίσης και πιο χαμηλά στη γραμμή προμήθειας της Apple, στο νησί της Μπάνγκα στην Ινδονησία. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι τάσσεται υπέρ της «ηθικής» εξόρυξης ορυκτών, ωστόσο βρέθηκαν στοιχεία ότι κασσίτερος από παράνομα ορυχεία εισέρχεται στη γραμμή της, καθώς και ότι παιδιά εργάζονταν σε ορυχεία, όπου δούλευαν με τα χέρια υπό εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες. Η θέση της εταιρείας είναι πως η κατάσταση στη Μπάνγκα είναι πολύπλοκη, καθώς υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε ορυχεία που πωλούν κασσίτερο μέσω πολλών μεσαζόντων.
Σε εταιρικό email, ο Τζεφ Γουίλιαμς, ανώτερο στέλεχος της Apple δήλωσε ότι δεν ξέρει άλλη εταιρεία να κάνει όσα η Apple στον τομέα της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα».
Στο email, το οποίο δημοσιεύθηκε από την Telegraph, αναφέρεται ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος, Τιμ Κουκ, «προσβλήθηκαν» από την υπόνοια ότι η Apple θα παραβίαζε μια υπόσχεση στους εργαζομένους της, ή θα παραπλανούσε τους πελάτες της. Επίσης υποστηρίζεται πως σκοπός του email ήταν να παρέχει «γεγονότα και προοπτική, όλα εκ των οποίων μοιραστήκαμε εκ των προτέρων με το ΒΒC, αλλά απουσίαζαν από το πρόγραμμά τους».
Στη συνέχεια του email παρέχονται λεπτομέρειες γύρω από τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση των συνθηκών σε εργοστάσια ανά την Κίνα.