Υεμένη: 10 νεκροί από αεροπορικές επιδρομές

Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015 08:21
UPD:30/08/2015 16:58
REUTERS/MOHAMED AL-SAYAGHI

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 4.300 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων ήταν άμαχοι, ενώ οδήγησε στην εξάπλωση των ασθενειών και της πείνας σε μια από τις φτωχότερες χώρες του αραβικού κόσμου (φωτ. αρχείου). 

A- A A+

Αεροσκάφη της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σκότωσαν 10 ανθρώπους σε επιδρομές που εξαπέλυσαν στην κεντρική Υεμένη.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, μία από τις επιδρομές στοχοθέτησε την κατοικία ενός ταξίαρχου εν αποστρατεία στην πόλη Ιμπ και είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο ίδιος και πέντε μέλη της οικογένειάς του.

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε άλλες επιδρομές εναντίον κτηρίων του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας στην ίδια πόλη, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η ορεινή περιοχή της Ιμπ βρίσκεται ανάμεσα στις παράκτιες περιοχές και την πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, που ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες Χούτι.

Οι σιίτες αντάρτες, που θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν, είχαν καταλάβει τη Σαναά τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν εξεγέρθηκαν εναντίον της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήριζαν διεφθαρμένη. Κατόπιν κατέλαβαν μεγάλο μέρος της χώρας.

EURONEWS

Οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση επιδιώκουν να εξαπολύσουν μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της πρωτεύουσας μέσα σε δύο μήνες. Γίνονται ήδη βήματα για να αποσπαστεί από τον έλεγχο των Χούτι, δήλωσε ο εξόριστος υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Ριάντ Γιασίν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι είχε διαφύγει από το Άντεν, όπου είχε καταφύγει, και μετέβη στο Ριάντ τον Μάρτιο. Μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό σαουδαραβική ηγεσία επενέβη στη σύγκρουση για να αποκρούσει αυτή που θεωρεί την εξάπλωση της ιρανικής επιρροής στην «πίσω αυλή» της.

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 4.300 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων ήταν άμαχοι, ενώ οδήγησε στην εξάπλωση των ασθενειών και της πείνας σε μια από τις φτωχότερες χώρες του αραβικού κόσμου.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή