Στρατιωτικό καταφύγιο/σκηνή - οριγκάμι που εξοικονομεί ενέργεια

Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015 20:59
UPD:21:00
nd.edu

To καταφύγιο- «σκηνάκι» μπορεί να «ξεδιπλώνει» τα τοιχώματά του παράλληλα με τη σκεπή του, και μπορεί να μεταφέρεται εύκολα- ενώ το στήσιμό του είναι ιδιαίτερα εύκολο και γρήγορο

A- A A+

Την αρχαία τέχνη του οριγκάμι αξιοποιούν ερευνητές του University of Notre Dame (Kinetic Structure Laboratory) στις ΗΠΑ, που ανέπτυξαν ένα αναδιπλωνόμενο καταφύγιο στρατιωτικού τύπου, που βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης των στρατιωτών, περιορίζοντας παράλληλα την κατανάλωση ενέργειας κατά τη διαδικασία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Gizmag, μέλη της ομάδας των ερευνητών συνήθιζαν να παίζουν με χάρτινα μοντέλα κατά τις συσκέψεις- και μία εξ αυτών «γέννησε» την ιδέα. Το αποτέλεσμα είναι ένα καταφύγιο- «σκηνάκι» το οποίο μπορεί να «ξεδιπλώνει» τα τοιχώματά του παράλληλα με τη σκεπή του, και μπορεί να μεταφέρεται εύκολα- ενώ το στήσιμό του είναι ιδιαίτερα εύκολο και γρήγορο. Επίσης, τα τοιχώματά του είναι άκαμπτα και θερμικά μονωμένα, οπότε και μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας (για κλιματισμό/ θέρμανση) κατά 70% σε σχέση με τις συνήθεις σκηνές.

Μακροπρόθεσμα, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο θέατρο επιχειρήσεων θα μειώσει την ανάγκη για αποστολές ανεφοδιασμού, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων – ενώ παράλληλα θα τίθενται σε κίνδυνο λιγότερες ζωές. Πλέον, οι ερευνητές συνεργάζονται με μηχανικούς για την ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου που θα μειώνουν ακόμα πιο πολύ την κατανάλωση ενέργειας.

Προτεινόμενα για εσάς