Την παραίτησή του στον ΠτΔ υπέβαλε ο Αλ. Τσίπρας

«Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης»
Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015 21:13
UPD:23:23
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο να προχωρήσει στον ορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης

A- A A+

Την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας, αξιώνοντας τη δρομολόγηση των διαδικασιών για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο να προχωρήσει στον ορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, οι δύο τελευταίες ημέρες ήταν σημαντικές, καθώς ολοκληρώθηκε η συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και μπήκαν οι τελικές υπογραφές, ενώ εκταμιεύτηκε και η πρώτη δόση ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Τώρα, νομίζω, είναι η ώρα να βρούμε τον τρόπο να αποκατασταθεί και η πολιτική σταθερότητα. Έτσι, όπως ορίζει το Σύνταγμά μας, ο τρόπος αυτός δεν είναι άλλος από την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία καθότι ως γνωστό η Δημοκρατία δεν γνωρίζει αδιέξοδα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας, κατέθεσε την παραίτηση της κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την πεποίθησή του να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες άμεσα, «προκειμένου να πάμε το συντομότερο δυνατό και με τον πολιτικό πολιτισμό που μας αρμόζει σε μια εκλογική διαδικασία, ώστε ο Ελληνικός Λαός να κρίνει με ποιον τρόπο η χώρα θα μπορέσει να οδηγηθεί ασφαλέστερα και συντομότερα στην έξοδο από την κρίση».

«Θέλω επίσης να σας πω ότι διατίθεμαι την εντολή που ορίζει το Σύνταγμα να μου δώσετε αμέσως να σας την καταθέσω την ίδια στιγμή, δεδομένου ότι πρέπει η διαδικασία όπως προείπαμε, να είναι η τυπική διαδικαστική αυτή που προβλέπει το Σύνταγμα, να είναι σύντομη, να ολοκληρωθεί σύντομα, τάχιστα. Φρονώ ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις -και εγώ και το κόμμα μου ως τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, για σχηματισμό κυβέρνησης που θα λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής. Καθώς κι επίσης φρονώ ότι δεν υπάρχουν και οι προϋποθέσεις για τη δυνατότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, όλων των κομμάτων, για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ως εκ τούτου με βάση το Σύνταγμα, πρέπει να προχωρήσουμε στην άμεση συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης, με επικεφαλής έναν εκ των τριών Δικαστών των κορυφαίων Δικαστηρίων, προκειμένου να σχηματιστεί η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι θα ασκήσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του, τηρώντας πιστά τις διατάξεις του Συντάγματος οι οποίες προβλέπουν τι συμβαίνει στην περίπτωση που παραιτείται η κυβέρνηση.

«Και θ’ ασκήσω τα καθήκοντά μου κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξει καμία, απολύτως, διακινδύνευση ως προς τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει με βάση την συμφωνία η οποία υπεγράφη και η οποία άρχισε να εκτελείται χθες. Γιατί την δέσμευσή μας αυτή θα την τηρήσουμε πλήρως» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στην ανάγκη να μην υπάρξει καμία διακινδύνευση ως προς την ασφαλή πορεία της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός Ευρωζώνης.

«Η λαϊκή ετυμηγορία πρέπει να εκφρασθεί με τρόπο που αρμόζει κατά το Σύνταγμα και τον πολιτικό μας πολιτισμό» κατέληξε, με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Να μείνετε ήσυχος για αυτό».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή