Συμφωνία έως 18 Αυγούστου θέλει πάση θυσία το Μαξίμου

Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2015 09:45
UPD:11:00
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φιλοδοξία του Μαξίμου είναι το τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων και η τριετής συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει το δάνειο-μαμούθ των 25 δισ., να έρθουν μαζί στη Βουλή αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Θα ψηφίσουμε, μέχρι τις 18 Αυγούστου, όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και περιλαμβάνονται στο κείμενο της 12ης Ιουλίου, σημειώνουν με έμφαση στην κυβέρνηση, απαντώντας επί της ουσίας στα δημοσιεύματα για νέες απαιτήσεις από πλευράς δανειστών.

Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το μεγάλο θέμα των δημοσιονομικών στόχων σε βάθος τριετίας, με τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί να αποκαλύπτει σε σημερινή του συνέντευξη στο Έθνος ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία έχει επιδεινωθεί σημαντικά και ότι η Αθήνα έχει συμφωνήσει αυτό να ληφθεί υπ' όψιν κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους.

Και φυσικά αν μαζί με τη συμφωνία θα έρθει στη Βουλή και ένα τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων τα οποία ναι μεν έχουν συμφωνηθεί, αλλά η κυβέρνηση φιλοδοξούσε να έρθουν προς ψήφιση σταδιακά και μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2016.

Σε κάθε περίπτωση πάντως φιλοδοξία του Μαξίμου είναι το τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων και η τριετής συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει το δάνειο-μαμούθ των 25 δισ., να έρθουν μαζί στη Βουλή αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Με αυτόν τον τρόπο το Μαξίμου φιλοδοξεί ο πήχης στη Βουλή όσων στηρίξουν τη συμφωνία να μην πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 120 βουλευτών για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου.

Σε αυτήν την περίπτωση, λένε στην κυβέρνηση, θα ακυρωθεί ο βασικός σχεδιασμός του Μαξίμου που προβλέπει τη συμφωνία με εταίρους και δανειστές, την ομαλή εφορμογή της τους επόμενους μήνες, την διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο, την απομείωση του χρέους το Φθινόπωρο και τη διενέργεια εκλογών τον προσεχή Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

Οι πληροφορίες αυτή τη στιγμή από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι ότι η πλευρά της Κομισιόν είναι εκείνη που πιέζει για να έρθουν στη Βουλή τώρα όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα, «αν είναι δυνατόν και όλα», λέει με νόημα κυβερνητικό στέλεχος.

Η εντολή που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός στο οικονομικό επιτελείο και στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 18 Αυγούστου αφού σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί ένα ακόμη δάνειο - γέφυρα το οποίο φυσικά θα συνοδεύεται και από νέα μέτρα. 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή