Γ. Πανούσης: Έχουμε αλλαγή κυβέρνησης, όχι καθεστώτος

Διαπιστώνει «στοιχεία ύβρεως, αχαριστίας και έλλειψης τιμής» στη συμπεριφορά του Γ. Βαρουφάκη
Κυριακή, 02 Αυγούστου 2015 14:29
UPD:14:50
SOOC/Nikos Libertas

O αναπληρωτής υπουργός προτείνει στον Αλ. Τσίπρα «να φτιάξει πρώτα το κράτος και μετά την Αριστερά. Να μην πηγαίνει αντίστροφα» (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ζήτημα διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του πολιτεύματος, θέτει σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, η αποσταθεροποίηση του νομίσματος.

Το «Βήμα της Κυριακής» φιλοξενεί δηλώσεις του κ. Πανούση, σύμφωνα με τις οποίες, «η αποσταθεροποίηση του νομίσματος, η αποσύνδεση νομίσματος-ασφάλειας συναλλαγών και κατ’ επέκταση η διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης θέτουν ευθέως ζήτημα διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Πολιτεύματος, άρθρο 134, παράγραφος 2, περίπτωση β’ του Ποινικού Κώδικα» (σ.σ. στοιχειοθετείται το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας).

Ερωτηθείς για τη στάση του κ. Βαρουφάκη μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός απαντά ότι «στο ζήτημα της πολιτικής διαχείρισης του όλου θέματος μετά την απομάκρυνσή του, διαπιστώνω στοιχεία ύβρεως, αχαριστίας και έλλειψης τιμής και στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση».

Για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Γιάνη Βαρουφάκη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το πολιτικό τους μέλλον, ο κ. Πανούσης απαντά: «Κοινός παρονομαστής θα έπρεπε να είναι αυτό που ονομάζουμε ηθική της αριστεράς. Η παραίτηση δηλαδή από το κόμμα και από τα αξιώματα και η απευθείας προσφυγή στον λαό (όποτε διεξαχθούν εκλογές), ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να κρίνει τις διαφορετικές προσεγγίσεις».

Ειδικότερα για τον κ. Λαφαζάνη, ο κ. Πανούσης λέει: «είναι ο Παναγιώτης ένας έντιμος άνθρωπος και σωστός σε αυτά που λέει. Απλώς στο οποιοδήποτε σχέδιό του, που δεν είναι ούτε ευκρινές ούτε κατανοητό, φαίνεται ότι δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις διαστάσεις της παγκοσμιοποίησης, της Ε.Ε. και των εθνικών κινδύνων, και ιδίως της μη νομιμοποίησής τους από τον ελληνικό λαό».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο κάποιοι να επεξεργάζονται σχέδια αλλαγής πολιτεύματος ή δημοκρατικής εκτροπής, ο κ. Πανούσης λέει: «Υπενθυμίζω ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι στηρίζουν την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και όχι τη λαϊκή δημοκρατία. Έχουμε αλλαγή κυβέρνησης, αλλά όχι αλλαγή καθεστώτος».

Σε ερώτημα για όσους προκαλούν επεισόδια με το πρόσχημα «επειδή είναι κυβέρνηση αριστερή κάνουμε ότι θέλουμε», ο κ. Πανούσης λέει ότι «μερικοί ταυτίζουν την έννοια του αγωνιστή με τη ρίψη μολότοφ. Ε, δεν θα τους περάσει».

O αναπληρωτής υπουργός προτείνει στον Αλ. Τσίπρα «να φτιάξει πρώτα το κράτος και μετά την Αριστερά. Να μην πηγαίνει αντίστροφα». Αναφέρει επίσης ότι η αριστερά έκανε ιστορικά λάθη όταν ήταν αντιπολίτευση, αλλά τώρα που είναι κυβέρνηση κινδυνεύει να κάνει εγκληματικά λάθη και ήδη κυριαρχεί το σύνδρομο ποιος θα χρεωθεί τη διάσπαση.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή