Πέθανε ο Ιταλός φιλέλληνας αρχαιολόγος Λουίτζι Μπέσκι

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015 15:08
UPD:21:23
A- A A+

Ο Ιταλός αρχαιολόγος και Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, Λουίτζι Μπέσκι, πέθανε χθες, σε ηλικία 85 ετών.

Γεννημένος το 1930, στο Desenzano del Garda της Βόρειας Ιταλίας, ο Μπέσκι σπούδασε Ιστορία της Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, έλαβε μέρος στις αρχαιολογικές αποστολές της Κυρήνης και υπήρξε υπότροφος της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών.

Από το 1972 δίδασκε διαδοχικά σε πολλά Πανεπιστήμια στην Ευρώπη,  διενεργώντας ταυτόχρονα τις ανασκαφές της Ηφαιστείας και του Ιερού των Καβείρων στη Λήμνο.

Η εξαιρετικά πλούσια έρευνα του Λουίτζι Μπέσκι περιλαμβάνει την αποκάλυψη της δομής της ζωφόρου του Παρθενώνα.

Το εξαιρετικά πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο φώτισε πολλές σκοτεινές πτυχές επιμέρους θεμάτων, όπως τη δομή της ζωφόρου του Παρθενώνα και τη λογική της, τη διαδοχή των ιερών στη δυτική και τη νότια πλευρά της Ακρόπολης, το ιστορικό του ιερού βράχου κατά την περίοδο της ξενοκρατίας, ποικίλα τοπογραφικής ή αρχιτεκτονικής φύσεως ερωτήματα γύρω από διάφορα μνημεία των Αθηνών και της Αττικής.

Για τη διεθνώς καταξιωμένη προσφορά του, ο Λουίτζι Μπέσκι τιμήθηκε από έναν μεγάλο αριθμό φημισμένων Ακαδημιών, πανεπιστημιακών σχολών, πνευματικών ιδρυμάτων και την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία.   Επίσης, είχε τιμηθεί από τους Έλληνες φίλους του, τόσο για την ειλικρίνεια της αγάπης του όσο και για την αμέριστη συμπαράστασή του.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Παρασκευή 17 Ιουλίου στις 2 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Καθολικών και η ταφή θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Β΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς