Στη Σρεμπένιτσα ο Σέρβος πρωθυπουργός

Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015 13:08
UPD:15:00
REUTERS/STOYAN NENOV

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς υπογράφει στο βιβλίο συλλυπητηρίων για τα θύματα της σφαγής της Σρεμπρένιτσας.

A- A A+

Στη Σρεμπρένιτσα έφτασε σήμερα ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς για να αποτίσει φόρο τιμής στους 8.000 μουσουλμάνους, που σφαγιάστηκαν από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις πριν 20 χρόνια.

Λίγο πριν την αναχώρησή του από το Βελιγράδι, ο Βούτσιτς καταδίκασε «το τερατώδες έγκλημα» που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα. «Είκοσι χρόνια πέρασαν από το φρικτό αυτό έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα. Δεν υπάρχουν λέξεις με τις οποίες κάποιος μπορεί να εκφράσει τη λύπη και τη μεταμέλειά του για τα θύματα, ούτε την οργή του απέναντι σε αυτούς που διέπραξαν αυτό το τερατώδες έγκλημα», ανέφερε ο Βούτσιτς σε ανοικτή επιστολή του, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία».

EURONEWS

«Επιθυμούμε να ζούμε με τους Βόσνιους, να εργαζόμαστε μαζί και να ξαναχτίσουμε τη μεταξύ μας εμπιστοσύνη. Εξ ονόματος της Σερβίας εύχομαι σε όλους μας ένα κοινό μέλλον, πεπεισμένος ότι αυτή η ευχή είναι το περισσότερο που μπορούμε να κάνουμε μπροστά σε αυτό το λυπηρό παρελθόν», τόνισε ο Βούτσιτς.

Πριν από 20 χρόνια, τον Ιούλιο του 1995, αν και η περιοχή είχε κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη» από τον ΟΗΕ, περίπου 8.000 μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια δολοφονήθηκαν στη Σρεμπρένιτσα από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή