Η Ελλάδα «ξαναβρίσκει την υπερηφάνια της» εκτιμά ο Ντομινίκ Ντε Βιλπέν

Τρίτη, 07 Ιουλίου 2015 16:08
UPD:16:14
EPA/LUCAS DOLEGA

Ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας (φωτ. αρχείου) εκτιμά πως η ΕΕ «έχει καθήκον να επιτύχει» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

A- A A+

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα ξαναβρίσκει την υπερηφάνια της χάρη στον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν ο οποίος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει την «ανυπόφορη αριθμητική» της.

Σε δηλώσεις του, που το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως έρχονται σε αντίθεση με τη θέση του δεξιού κόμματός του, Οι Ρεπουμπλικάνοι, τόνισε ότι «έχουμε σήμερα την ευκαιρία, λέω πράγματι την ευκαιρία, να έχουμε έναν νεαρό Έλληνα πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι αξιόπιστος στα μάτια ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινής γνώμης, και ο οποίος είναι ανεξάρτητος. Η Ελλάδα ξαναβρίσκει την υπερηφάνια της».

Ο ίδιος εκτιμά πως η ΕΕ «έχει καθήκον να επιτύχει» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

«Πάει πολύς καιρός που η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει κάτι, που οι Ευρωπαίοι δεν ήταν υπερήφανοι για κάτι. Οφείλουμε να επιτύχουμε προς το κοινό συμφέρον»", είπε επίσης ο ντε Βιλπέν, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2003 είχε μεταφέρει στον ΟΗΕ το «όχι» της Γαλλίας στον πόλεμο στο Ιράκ.

BFMTV

Κάλεσε την ΕΕ να «κάνει πολιτική» επειδή «αυτή η αριθμητική, αυτό το λογιστικό παιχνίδι των Ευρωπαίων (για το ελληνικό χρέος) έχει κάτι το ανυπόφορο».

Το να σκέφτεται κανείς την έξοδο της Ελλάδας, σημαίνει ότι «αναλαμβάνει το γεωπολιτικό ρίσκο να στείλει την Ελλάδα πίσω στην αστάθεια των Βαλκανίων, στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής και στην αστάθεια του Μαγρέμπ», υπογράμμισε στο RMC και στο BFMTV.

Ο αρχηγός των Ρεπουμπλικάνων, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, είχε μιλήσει στις 29 Ιουνίου για «ανευθυνότητα» του Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή