Κυβέρνηση μειοψηφίας συγκροτήθηκε στην Δανία

Ο Πρωθυπουργός θα εξαρτάται τώρα από την υποστήριξη άλλων κομμάτων
Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015 00:16
UPD:00:29
REUTERS/SCANPIX DENMARK

Τα νέα του πρωθυπουργικά καθήκοντα ανέλαβε και επισήμως σήμερα ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, ο οποίος ωστόσο, αναγκάζεται να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Οι Φιλελεύθεροι συμμετείχαν σε μια ομάδα κεντροδεξιών κομμάτων που κέρδισε τις εκλογές πριν από μια εβδομάδα, όμως το ίδιο το κόμμα έφερε τα χειρότερα αποτελέσματα που είχε εδώ και 25 χρόνια και δεν κατάφερε να σχηματίσει μια ευρεία συμμαχία μέσα στο συνασπισμό.

Το Κομμα του Λαού της Δανίας (DF), ευρωσκεπτικιστικό και δεξιό στις περισσότερες από τις πολιτικές του, αρνήθηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση παρότι πέτυχε το καλύτερο ως τώρα αποτέλεσμά του και έγινε το μεγαλύτερο κόμμα της δεξιάς στο κοινοβούλιο. Επέμεινε σε αριθμό αιτημάτων που περιλάμβαναν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Δανίας στην ΕΕ, αυξήσεις στις δαπάνες και περιορισμό της μετανάστευσης.

Ο Ράσμουσεν θα εξαρτάται τώρα από την υποστήριξη άλλων κομμάτων, του DF περιλαμβανομένου, σε κάθε ψηφοφορία χωριστά. Την Παρασκευη είχε δηλώσει ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας το σαββατοκύριακο αφού κατέρρευσαν οι συνομιλίες με το DF και άλλα κόμματα.

Υπουργό Οικονομικών διόρισε τον βετεράνο του κόμματος Κλάους Φρέντερικσεν, ενώ υπουργός Εξωτερικών διορίσθηκε ο Κρίστιαν Γιένσεν.

Με 34 έδρες στο 179μελές κοινοβούλιο, πρόκειται για τη δεύτερη κυβέρνηση με τη μικρότερη κοινοβουλευτική υποστήριξη που έχει σχηματισθεί στην ιστορία της Δανίας .

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή