Ολλανδική συγγνώμη για τον θάνατο τριών Βόσνιων Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα

Μετά από 20 χρόνια
Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015 18:36
UPD:18:38
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Μουσουλμάνα επισκέπτεται το νεκροταφείο της Σρεμπρένιτσα.

A- A A+

Η Ολλανδία ζήτησε συγγνώμη για πρώτη φορά από τους συγγενείς τριών Μουσουλμάνων που σκοτώθηκαν πριν από 20 χρόνια στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όταν Ολλανδοί κυανόκρανοι τους έδιωξαν από στρατιωτική βάση, ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας.

Η συγγνώμη ζητήθηκε έπειτα από διαδικασία η οποία έλαβε χώρα για πρώτη φορά: τον Σεπτέμβριο του 2013, η Ολλανδία έγινε το πρώτο κράτος που θεωρήθηκε υπεύθυνο για πράξεις στρατιωτών του που επιχειρούσαν με εντολή του ΟΗΕ.

Τα θύματα είναι μεταξύ των σχεδόν 8.000 Βόσνιων Μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας τον Ιούλιο του 1995 στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, τη χειρότερη που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η υπουργός Άμυνας Ζανίν Χένις-Πλάσερτ συνομίλησε με τους συγγενείς και τους ζήτησε συγγνώμη», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία διευκρινίζει πως η συνομιλία αυτή με τους συγγενείς έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2014.

Εκπρόσωπος του υπουργείου εξήγησε πως το κράτος περίμενε να διευθετηθεί το ζήτημα των αποζημιώσεων πριν ανακοινώσει τη συγγνώμη.

Πράγματι το υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι υπήρξε συμφωνία με τους συγγενείς, χωρίς να κάνει γνωστό το ποσό των αποζημιώσεων. Η Ολλανδία, όπου το ζήτημα της σφαγής της Σρεμπρένιτσα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο του 2014 ότι οι συγγενείς θα αποζημιωθούν με 20.000 ευρώ καθένας.

Το Σεπτέμβριο του 2013 το ολλανδικό εφετείο έβαλε τέλος σε μια δικαστική μάχη που διήρκεσε περισσότερο από 10 χρόνια ενώπιον της ολλανδικής δικαιοσύνης, αποφαινόμενο ότι η Χάγη ευθύνεται για τον θάνατο των τριών ανδρών.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή