Τουρκία: Γυναίκες οι 96 από τους 550 νεοεκλεγέντες βουλευτές

Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2015 18:51
UPD:09/06/2015 09:28
REUTERS/UMIT BEKTAS

Το απερχόμενο κοινοβούλιο είχε 79 γυναίκες και μόνο μία στην κυβέρνηση.

Το νέο κοινοβούλιο, το οποίο προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία, θα έχει 96 γυναίκες σε σύνολο 550 βουλευτών, ρεκόρ για τη μουσουλμανική χώρα όπου η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, κυρίως στις αγροτικές περιοχές, παραμένει ζητούμενο.

Σύμφωνα με καταμέτρηση που πραγματοποίησε το Γαλλικό Πρακτορείο, το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, θα στείλει στα έδρανα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης 41 γυναίκες, μεταξύ των οποίων πολλές που φορούν μαντίλα.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, σοσιαλδημοκρατικό), το οποίο κέρδισε 132 έδρες, θα έχει 20 γυναίκες βουλευτές, ενώ το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP, εθνικιστικό - ακροδεξιό) περιλαμβάνει τέσσερις μεταξύ των 80 βουλευτών του.

EURONEWS

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το οποίο αγωνίζεται για την ισότητα των δύο φύλων και έχει πολλές γυναίκες στελέχη, θα στείλει από την πλευρά του 31 γυναίκες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, από τους 80 βουλευτές που εκλέγει. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η Ντιλέκ Οτσαλάν, ανιψιά του αρχηγού των ανταρτών του Κόμματος Εργαζόμενων του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Το απερχόμενο κοινοβούλιο είχε 79 γυναίκες και μόνο μία στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις φεμινιστικές ενώσεις, η κατάσταση των γυναικών έχει επιδεινωθεί αφότου το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία στην Τουρκία, όπου η συζυγική βία και τα εγκλήματα «τιμής» στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή σε δεκάδες γυναίκες.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή