Το Πεκίνο απαγόρευσε το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους

Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2015 15:09
UPD:16:46
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Σε ισχύ τέθηκε σήμερα στο Πεκίνο η αυστηρότερη αντικαπνιστική νομοθεσία στην ιστορία της Κίνας, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υψηλά πρόστιμα και μία γραμμή επικοινωνίας για καταγγελίες παραβάσεων.

Η νομοθεσία καθιστά παράνομο το κάπνισμα σε γραφεία, εστιατόρια, ξενοχοδεία και νοσοκομεία και οι χώροι όπου θα παραβιάζεται η απαγόρευση θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 1.460 ευρώ.

Οι χώροι που επανειλημμένως θα παραβιάζουν τη νομοθεσία θα κινδυνεύουν με αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους, ενώ οι ίδιοι οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο περίπου 29,5 ευρώ.

Εκτός από το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους, ο νόμος απαγορεύει το κάπνισμα και σε ορισμένους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Παρά την κυβερνητική εκστρατεία ενημέρωσης με αφίσες που εξηγούν τη νομοθεσία και έχουν αναρτηθεί σε εστιατόρια και γραφεία ανά την πρωτεύουσα, πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων θεωρώντας ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστούν.

REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Οι αφίσες στην πρωτεύουσα διαφημίζουν μία γραμμή επικοινωνίας για καταγγελίες, ενώ οι δημοτικές αρχές έχουν ανοίξει έναν λογαριασμό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου οι πολίτες θα μπορούν να αναρτούν φωτογραφίες με τους παραβάτες που «πιάνονται στα πράσα».

Ο νόμος, ο οποίος περιορίζεται στην πρωτεύουσα, δεν είναι η πρώτη τέτοια προσπάθεια που καταβάλλεται στην Κίνα. Ενα παρόμοιο μέτρο σε εθνικό επίπεδο ψηφίστηκε το 2011, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις, και δεν κατάφερε να εφαρμοστεί.

EURONEWS

Περιβαλλοντικοί νόμοι και νόμοι ασφαλείας στην Κίνα συχνά παραβιάζονται εξαιτίας της περιορισμένης επίβλεψης από τις αρμόδιες αρχές ή της διαφθοράς με τη μορφή χρηματισμού.

Στην Κίνα, όπου τα τσιγάρα είναι πολύ φθηνά -κοστίζουν λιγότερο από 1,5 ευρώ- ο αριθμός των καπνιστών ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Κινέζοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή